/ Guliver/Getty Images
Американският изследовател Робърт Балард ще се опита да открие останките от самолета на Амелия Еърхарт, за който се смята, че е паднал в Тихия океан през 1937 г., предаде АФП като цитира сп. "Нешънъл джиографик".

Антрополози идентифицираха останките на Амелия Еърхарт

Планирано е Балард да поеме от островите Самоа на 7 август, за да стигне до необитаемия остров Никумароро в пределите на островната държава Кирибати, където самолетът на авиаторката вероятно е паднал.

В експедицията ще участват два екипа. Единият екип ще е ръководен от археолог на "Нешънъл джиографик" и ще изследва определени обекти на острова, а другият - от Балард, който ще координира подводните проучвания от борда на изследователския кораб "Наутилус". На експедицията ще е посветен двучасов документален филм, който ще бъде излъчен на 20 октомври от телевизионния канал на списанието.

Жената, която остана завинаги в небето

77-годишният Балард откри останките от лайнера "Титаник" през 1985 г. на дълбочина 4000 м в Атлантическия океан, от германския крайцер "Бисмарк" и от американския самолетоносач "Йорктаун", потънал през 1942 г. в Тихия океан.

Нови надежди в търсенето на изгубения самолет на Амелия Еърхарт

Съдбата на Амелия Еърхарт, първата жена, прелетяла сама над Атлантическия океан през 1932 г., остава загадка 82 години след изчезването й. На 20 май 1937 г. 39-годишната Еърхарт излита от Окланд, Калифорния, на борда на двумоторния самолета "Локхийд Електра" заедно с навигатора Фред Нунан, за да направи околосветска обиколка. На 2 юли с.г. те напускат Папуа-Нова Гвинея, за да прелетят 4000 км и да се снабдят с гориво на остров Хауленд. Еърхарт и Нунан не успяват да стигнат до острова.
БТА