Избраха най-странните надписи на надгробни паметници
Избраха най-странните надписи на надгробни паметници / снимка: BGNES

Във Великобритания обявиха резултатите от конкурс за най-необичаен надпис на надгробен паметник. Конкурсът е организиран от Националния архив за паметни надписи и списанието на BBC History Magazine, пише БГНЕС, като цитира вестник „Телеграф”.

За победител е обявена епитафията на надгробната плоча на Сара Джонсън, жителка на Лафбъро, починала през 1819 година от водянка. На надгробната плоча е описан подробно процесът на лечение на жената, като са посочени имената на лекарите и проведените от тях процедури.

Според журито на конкурса тази надгробна плоча е трябвало да послужи като своеобразна реклама на лекувалите жената лекари. Плочата е направена от скъп материал и най-вероятно е била поръчана от самите лекари, разчитали, че неудачният резултат от лечението на Сара Джонсън няма да отблъсне техните потенциални клиенти.

Сред петте най-необичайни епитафии, подбрани от журито, е и надписът на гроба на 33-годишната Хана Туиной, починала през 1703 година. От епитафията на нейния гроб може да се заключи, че тя е била разкъсана от тигър, избягал от клетката. Предполага се, че това е първият в историята на Великобритания случай на смърт на човек от зъбите и ноктите на тигър.

Друга необичайна епитафия е на гроба на жител на графство Кент, която гласи, че човекът е починал през 1696 година от „попадение на ракета”. Тъй като човекът е умрял на 5 ноември, историците предполагат, че причина за неговата смърт е станала бомбичка, каквито се използват през нощта на Гай Фокс - тогава се отбелязва неуспешният опит за взривяване на парламента през 1605 година.

Журито е „отличило” и надписа на гроба на жена от Брайтън Феб Хесел, починала през 1821 година на 108-годишна възраст. Подробно е описан жизненият път на тази забележителна жена, която е служила в британската армия, участвала е в сраженията през Англо-френската война и е била ранена в битката при Фонтенуа през 1745 година.

В петте най-необичайни епитафии е и тази от гроба на жителка на Съфолк, починала през 1737 година, която „така и не успяла да сключи брак с втори съпруг”.