/ Guliver/Getty Images
Превръщането на Сахара в пустиня, започнало преди 10 000 години, може поне частично да е причинено от хората, твърдят корейски учени, цитирани от ЮПИ.
 
Повечето изследвания показват, че образуването на пустинята Сахара, която е най-голямата и горещата на земята, е причинено от промени в регионалната растителност и в орбитата на Земята. Някои учени обаче вярват, че и хората може да са допринесли за пресъхването.
 
"В Източна Азия има стари теории как неолитното население е променило пейзажа толкова много, че мусоните са престанали да навлизат навътре над сушата", обясни Дейвид Райт от националния университет в Сеул.

През декември в Сахара валя сняг за първи път от 37 години (СНИМКИ)

Thinkstock/Getty Images


Превръщането на Северна Африка в пустиня се свързваше с разширяването на земите с ниска растителност. Дейвид Райт обаче преглежда археологически данни от района и установява, че движението на ранните пастирски общности по Нил следва отблизо разпространяването на ниската растителност.
 
Глобално застудяване сложило началото на сегашните екосистеми

Според Райт и колегите му въвеждането на животновъдството в Северна Африка преди повече от 8000 години е променило растителността в района и е потиснало растежа на по-големи храсти и дървета.
 
Откриха огромна древна река под пясъците на Сахара

Намаляването на растителността оголило по-голяма площ и тя станала по-рефлективна. Това променило атмосферните условия. Промените намалили въздействието на сезонните мусони и това допълнително ограничило растителността и улеснило настъпването на пустинята.
БТА