Кралят на Мароко откри в Сахара една от най-големите слънчеви централи в света
Кралят на Мароко откри в Сахара една от най-големите слънчеви централи в света / Thinkstock/Getty Images

Кралят на Мароко Мохамед Шести откри в Уарзазат, в сърцето на пустинята Сахара, една от най-големите слънчеви централи в света - първи етап от проект, целящ да засили производството на възобновяеми енергийни източници в Мароко и в Африка, предадоха Франс прес и ТАСС.

Слънчевата централа се казва "Нур 1" (в превод: "Светлина 1"). Тя се намира на двайсетина километра от град Уарзазат, в югоизточната част на Мароко.

На церемонията присъстваха марокански министри, членове на чужди правителства, сред които френската министърка на екологията Сеголен Роаял.

Централата се захранва от големи подредени в пустинята огледала и е с мощност 160 мегавата. Тя ще е първата централа от гигантски "слънчев" парк, представен от неговите създатели като най-големия в света. Той ще позволи да се произвеждат над 500 мегавата фотоволтаична енергия в Уарзазат през 2018 година и да се доставя електричество на милиони домакинства.

Строителството на централата започна през 2013 година и струва 600 милиона евро. Тя е финансирана от държавата, от регионални и частни институции. Във финансирането участват Африканската банка за развитие, Мароканската агенция за слънчева енергия, ЕС и частни оператори.

Източник: БТА