Прах от Сахара наторява почвата в Амазония
Прах от Сахара наторява почвата в Амазония / Thinkstock/Getty Images

Преди 10 000 години в централната част на Сахара имало огромно езеро с риба. Регионалните и глобалните климатични промени постепенно намалили размерите му до тези на езерото Чад, което е с площ 1500 кв. км, съобщи сп. "Сианс е авнир".

На мястото на едновремешното езеро сега се намира т.нар. депресия Боделе - пустинен район, в който духат силни ветрове. Те са толкова силни, че издигащият се в атмосферата прах от Сахара произхожда от този район.

Учени от Лондонския университет установиха, че този прах наторява почвата в Амазония. Вятърът всъщност пренася вещества, извлечени от скелети на риби, които са живели преди хилядолетия в това мега езеро. Тези "останки" съдържат минерала апатит и фосфорни съставки. Те са много леки и част от тях прелитат над Атлантическия океан, преди да се приземят в Амазония.

Фосфорът с биологичен произход лесно се поглъща от растенията. В случая те получават от небето нужните за растежа им органични вещества.

Фосфатни минерали има на малко места на планетата - 95 на сто от залежите им се намират в южната част на Мароко и Западна Сахара. Корените ползват услугите на гъбички, за да може растенията да погълнат нужните за растежа им количества фосфатни минерали.

"Никой не може да изчисли какво е количеството фосфор в депресията Боделе. Засега не знаем колко време тя ще продължи да захранва с фосфор Амазония", заяви ръководителката на изследването Карън Хъдзън-Едуардс.

Източник: БТА