Откриха огромна древна река под пясъците на Сахара
Откриха огромна древна река под пясъците на Сахара / ThinkStock/Getty Images

В пустинята Сахара в древността е съществувала голямата разклонена речна система Таманрасет, установиха учени. Резултатите от изследванията им са публикувани в сп. "Нейчър комюникейшънс", съобщи в."Гардиън".

Учените са открили руслото на реката чрез радиолокационни наблюдения, извършени с научния инструмент PALSAR (Phased Array type L-band Synthetic Aperture Radar) на японския спътника ALOS (Advanced Land Observing Satellite). Специалистите са видели на триизмерните снимки равните краища на древни канали, скрити под пясъците на съвременната пустиня.

Сахара е по-древна, отколкото се смяташе досега

Река Таманрасет е съществувала преди около пет хиляди години. По всяка вероятност е извирала от южните части на Атласките планини и платото Ахагар, разположени на територията на съвременен Алжир. Реката с многобройните си притоци е била дълга повече от 500 километра и в района на Мавритания се е вливала в Атлантическия океан.

Учените предполагат, че в древността в басейна на река Таманрасет е имало много животни и растения, а пълното й пресъхване е настъпило преди 2000 години.

Ако реката съществуваше и днес, тя би заела 12-о място сред най-големите водни системи на Земята.

Източник: БТА