Глобалното затопляне може да ослепи хората в ЮАР
Глобалното затопляне може да ослепи хората в ЮАР / снимка: БГНЕС
Глобалното затопляне, което представлява голям проблем за ЮАР, се превръща в заплаха за местните жители, които могат да загубят временно или за постоянно своето зрение, алармират южноафриканските лекари-офталмолози.

Глобалното затопляне е придружено от рязкото увеличение на вредното за очите ултравиолетово излъчване, информира БГНЕС, позовавайки се на ИТАР-ТАСС. В ЮАР, където по признание на еколозите климатичните проблеми се чувстват по-силно, отколкото в други региони на планетата, се наблюдава увеличаване на случаите на заболяванията на очите, като катаракт или временна слепота. Много от тези болести водят до необратими последствия.

„Южноафриканците са привикнали да мажат с крем против изгаряне откритите участъци на своето тяло, но не предприемат нищо за защита на очите от ултравиолетовите лъчи, макар мнозинството да знае за вредата от тях“, коментира представителят на фондация „Добро зрение за цял живот“ Ричард Пирсън. Изходът от ситуацията са специални слънцезащитни очила, които могат да блокират 100% от опасните ултравиолетови лъчи.