Повечето хора познават това чувство на непреодолим глад за сладко. Той се появява неочаквано и е толкова силен, че е невъзможно да му устоим.

Специалистите сочат, че това не е случайно. Сладкото действа на мозъка по сходен начин с наркотиците – създава чувство на удоволствие, а хормонът лептин контролира нуждата ни от храна.

Мозъкът ни си „спомня“, че сладките храни ни карат да се чувстваме добре и се опитва да предизвика отново това приятното усещане.

Ето няколко начина за справяне с желанието за сладки храни:

Опитайте да се вслушате в тялото си

Според някои специалисти непреодолимото желание за сладко се дължи на неудовлетвореност от един или няколко аспекта от живота – липса на любов, финанси, семейство или нещо друго. Съответно човек има нужда да компенсира недостига и го прави по най-познатият му начин – чрез храна.

храна
ThinkStock/Getty Images

Може би вашето тяло ви казва, че е под стрес, че сте самотни, притеснени или ви е скучно. Тогава е по-добре да се срещнете с приятели, да се отдадете на някакво хоби или просто да се разходите.

шоколад
ThinkStock/Getty Images

Заменете сладкото със здравословни храни

Непреодолимото си желание за похапване на сладко може да замените със здравословни храни. Хапнете плодове, ядки или някаква пълнозърнеста закуска. Те ще ви помогнат да заситите глада си.

Oтличнa aлтepнaтивa на вредните сладки изкушения са: мед, сушени плодове, желе, мармалад.
 
Вижте още по темата:


Ако искате редовен секс, забравете сладките изкушения

Вдишайте шоколад, заситете глада

Черният шоколад увеличава живота с една година

Кои са полезните сладки изкушения?

Пет признака, че консумирате твърде много захар (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук