Черният шоколад увеличава живота с една година
Черният шоколад увеличава живота с една година / снимка: sxc.hu

Няколко блокчета черен шоколад съдържат близо четири пъти повече антиоксиданти от една слива или шепа брюкселско зеле. Ново проучване разкри ползите за здравето на шоколада с 70% или повече какао.

Изследвания на Университета в Абърдийн посочват, че антиоксидантите, които се съдържат в шоколада с по-голямо съдържание на какао, предпазват от образуването на тромбоцити в кръвта, които допринасят за сърдечно-съдови заболявания. Друго проучване, проведено в Дюселдорф и в Университета на Калифорния, показва, че антиоксидантите могат да се преборят с някои щети върху артериите, причинени от тютюнопушене.

Шоколадът е и един от най-големите източници на магнезий, които са от съществено значение за мозъка. Той подобрява паметта и защитава срещу Алцхаймер и други мозъчни заболявания. Според японски учени шоколадът укрепва и засилва имунната система, намалява хормоните на стреса и високата тревожност. Освен това яденето на черен шоколад може да увеличи живота с една година, пише БГНЕС.

Лошата новина е, че полезното му действие има по-силен ефект при мъжете, отколкото при жените, по причини, които все още никой учен не е разбрал.