Режисьорът Матео Гароне
Режисьорът Матео Гароне / Gulliver/Getty Images
Италианският режисьор Матео Гароне, чийто нов филм "Dogman" участва в надпреварата за "Златната палма" в Кан, ще адаптира за големия екран детската книга "Приключенията на Пинокио", съобщи Варайъти.
 
Гароне се прочу преди 10 години с филма си "Гомора", в който се говори за неаполитанската мафия. Лентата му донесе Голямата награда в Кан през 2008 г. Редица негови филми са изпъстрени със сцени на насилие и мъчения.
 
Сега става ясно, че Гароне ще работи над филмова адаптация по книгата на Карло Колоди, в която се описва как носът на дървена марионетка се удължава при всяка нейна лъжа. Снимките трябва да започнат през ноември в Италия. "Пинокио" на Матео Гароне обаче вероятно няма да е предназначен за деца, за разлика от класическите филми на "Дисни".
 
"Някои части от книгата ме изненадаха", довери режисьорът пред Варайъти. "Идеята е да пресъздадем атмосферата, описана от Колоди в края на 19-и век. Става въпрос за селска среда, за свят, изпълнен с бедност и насилие", споделя той. Досега по книгата на Колоди са заснети няколко филмови и телевизионни адаптации, сред които тези на сънароднците му Луиджи Коменчини и Роберто Бенини.
 
В същото време следващата седмица в Кан ще бъде показан новият му филм "Dogman", в който се говори за убийството на бивш боксьор, станал гангстерски бос, от гледач на кучета в Италия през 1988 г.
БТА