Филипинци бяха доброволно разпънати на кръст
Филипинци бяха доброволно разпънати на кръст / снимки: Reuters

Хиляди жители на селата в северната филипинска провинция Пампанга се събраха, за да видят приковаването към кръста на вярващи, които пресъздават страданията на Исус Христос - местен ритуал, спазван всяка година на Разпети петък въпреки неодобрението на католическата църква.

Девет мъже, носещи на главите си венци от тръни, бяха приковани към кръстове за няколко минути от селяни, облечени като римски центуриони, в Сан Педро Кутуд, и поне още осем в съседни села, съобщи Асошиейтед прес.

Много от вярващите, предимно бедни селяни, се подлагат на ритуала, за да изкупят грях, да се помолят за изцеление на болен или за по-добър живот, както и от благодарност за чудеса, с които според тях ги е дарил Бог. Преди разпването десетки мъже в знак на покаяние извървяха няколко километра по селските улици, бичувайки гърбовете си с остри бамбукови пръчки или дървени тояги, пише БТА.

Не го осъждаме или порицаваме, но и не го насърчаваме, каза за ритуала архиепископ Хосе Палма, президент на католическата епископална конференция на Филипините. Позицията на църквата е, че няма нужда вярващите да се подлагат буквално на физическа болка, а ги призовава вместо това към вътрешни саможертви, като изповед или милостиня.

Забранено е чужденци да участват в ритуала, откакто преди няколко години австралиец под фалшиво име беше прикован с гвоздеи към кръст в Пампанга. Тази година две японски студентки получили разрешение да заснемат филм, но разгневили организаторите, като се включили в процесията, редувайки се да носят един от кръстовете.

Филипинци бяха доброволно разпънати на кръст
netinfo