Джеймс Камерън се готви за спускане в Марианската падина
Джеймс Камерън се готви за спускане в Марианската падина / снимка: Reuters, архив

Подводният научно-изследователски апарат, на който режисьорът Джеймс Камерън възнамерява да слезе в Марианската падина, успешно премина изпитанията по натоварване, съобщи електронният вестник „Нешънъл Джеографик”.

„Направихме няколко спускания и изкачвания и извършихме безпилотно натоварване на апарата”, обяви Камерън. Той уточни, че батискафът е слязъл на почти 11 км дълбочина в Марианската падина - най-дълбокото място в световния океан, намиращо се в Тихия океан между Япония и Папуа Нова Гвинея.

Вчера режисьорът замина заедно с екип от специалисти за остров Гуам, за да направи спускането със собствен батискаф. Той планира да слезе в Бездната Челънджър - най-дълбокия участък в Марианската падина - около 11 км - с едноместния батискаф „Дипсий Челънджър”, разработен специално по негова поръчка и построен в Австралия.

Подводният апарат е с необичайна форма - издължен е по вертикала (височината му е 7,3 м). Според специалистите, които са разработили модела, тази форма ще гарантира потапянето на голямата дълбочина. Големият набор от прожектори, с които е оборудван батискафът, би трябвало да осигури достатъчно светлина за снимките, кадри, от които ще влязат в съвместния с „Нешънъл Джеографик” филм за спускането. Очаква се, че за научни цели апаратът ще вземе от Бездната Чалънджър образци от дънната мътилка, вода, а също и някои уловени организми, допълва БГНЕС.

Единственият път, когато на дъното на Марианската падина са се спускали хора - през 1960 г. лейтенантът от ВМС на САЩ Дон Уолш и френския изследовател Жак Пикар с батискафа „Триест” - те намериха шест вида живи организми, в това число плоски риби с размери до 30 см, приличащи на камбала.

Строителството на батискафа по информация на Джеймс Камерън е струвало 7 млн. долара, за наема на кораба „Мърмейд Съфайър” отиват по 30 000-40 000 долара на денонощие.