Джеймс Камерън предприема триизмерно начинание в Китай
Джеймс Камерън предприема триизмерно начинание в Китай / снимка: Reuters

Холивудският режисьор Джеймс Камерън, създател на хитовете "Аватар" и "Титаник", се впуска в ново начинание, при което ще предоставя триизмерни технологии на филмови дейци в Китай, съобщи ДПА, като се позова на в. "Лос Анджелис таймс".

Сделката идва в момент, когато филмови студия от Холивуд се надпреварват да завоюват позиции на бързо растящия китайски пазар. По-рано тази седмица "Дриймуъркс анимейшън" заяви, че ще създаде следващите филми от поредицата "Кунг-фу панда" съвместно с китайски партньори. "Дисни" също планира да направи следващия филм от поредицата "Железният човек" в сътрудничество с китайски кино дейци.

Камерън не обяви някакви конкретни планове за филми, посочва БТА. Съобщено беше само, че компанията му "Камерън Пейс груп", която е специализирана в предоставянето на триизмерни технологии на други партньори, ще си сътрудничи с китайските държавни компании

"Тянцзин норт филм груп" и "Тянцзин хай-тек холдинг груп" с цел китайската филмова индустрия да се превърне в лидер в триизмерното кино.