/ iStock/Getty Images
Витамините и минералите са препоръчителни за поддържане на добро здраве по лекарско предписание, но има и такива, които могат да помогнат „по подразбиране”, заяви диетологът и кандидат на медицинските науки Рима Мойсенко.

Комбинацията от витамин С и хранителна добавка, наречена куркумин, ще помогне за укрепване на организма и избягване на настинките, казва тя.

"Можете да поддържате тялото си с някои витамини и микроелементи без консултация с лекар, за да намалите вероятността да се разболеете. Ние, лекарите, знаем със сигурност, че няма да навредим на човека, ако му дадем куркумин (хранителна добавка на основата на екстракт от куркума - бел. ред.) и витамин С", каза Мойсенко.

Ако човек вече е прекарал вирусна инфекция, трябва да си купи магнезий и цинк, тъй като този "набор" от минерали ще ускори възстановяването, продължава лекарят.

"Ако човек има вирусно заболяване, трябва да му се дават цинк и магнезий. Първият е срещу вируса, а вторият ще ни осигури добър сън, ще възстанови жизнената енергия и ще облекчи стреса. Тези две неща трябва да са на първо място, когато сте болни", уточнява Мойсенко.

Но в идеалния случай лекарят или диетологът трябва да избере комплекс от витамини и минерали за пациента, съветва специалистът. "Ако говорим за витамини и минерали, в идеалния случай трябва да "проверявате" препаратите (да приемате само тези, от които организмът наистина се нуждае). Това е единственият начин за отстраняване на недостатъците. Това може да бъде направено от лекар или диетолог", обясни Рима Мойсенко.
БГНЕС