Цигулка „Страдивариус” продадена за 2,7 млн. долара
Цигулка „Страдивариус” продадена за 2,7 млн. долара / netinfo

Цигулка "Страдивариус" бе продадена на търг в аукционната къща "Кристи'с" в Ню Йорк за 2.7 млн. долара. Така тя стана вторият най-скъпо продаден някога музикален инструмент.

Новият собственик поиска да остане анонимен, но неговият агент на търга посочи, че цигулката ще бъде предоставяна на професионални музиканти за някои концерти. Инструментът е изработен през 1729 г. от майсторът лютиер Антонио Страдивари и е известна под името "Соломон, бивш "Ламбер".

Тя бе оценена предварително на 1-1.5 млн. долара, но при наддаването достигна сумата 2.7 млн. долара. Цигулката е принадлежала през 50-те години на британския музикант Мъри Ламберт. След неговата смърт тя е била собственост на нюйоркския продуцент Сеймур Соломон, който е основател на звукозаписната компания "Вангард", пише БГНЕС.

Миналата година друг "Страдивариус" бе продаден в "Кристи'с" за 3.5 млн. долара. Майсторът на феноменалните инструменти, Антонио Страдивари, е работил в Кремона, Северна Италия, където освен цигулки, е изработвал и арфи, виолончела и китари до смъртта си през 1737 г. Той е създал над 1100 инструмента, от които 650 се пазят и днес.