Чеченски писател съди Джеймс Камерън заради „Аватар“
Чеченски писател съди Джеймс Камерън заради „Аватар“ / Guliver/Getty Images

Чеченският писател Руслан Закриев е подал иск в Ставрополския съд срещу американския режисьор Джеймс Камерън. Той настоява да бъде признат за автор на сценария на филма "Аватар". Това е разказал самият писател, предаде Нюзру. "По юридически път ще бъда признат за автор на сценария на "Аватар" - е казал Закриев.

По думите на адвоката на писателя Дмитрий Казацкери, копие от иска е било изпратено на режисьора Камерън, а датата на изслушването ще бъде обявена след 3-4 дни.

"Господин Камерън засега не е реагирал. Може вече да е изказал позицията си, а може това да му е повлияло психологически", е казал адвокатът.

Чеченският писател обвинява Джеймс Камерън в плагиатство. Твърди, че режисьорът е използвал в "Аватар" сюжетни линии от романа му "Тайно оръжие". Книгата е била публикувана на сайта "Проза.ру" през 2002 година, а лентата е пусната по кината през 2009 г.

Писателят претендира за една трета от приходите от "Аватар". Към днешна дата той е най-успешният от търговска гледна точка филм в историята с приходи в размер на 2,7 милиарда долара.

Литераторът е изпратил също отворено писмо до президента на Русия Владимир Путин с молба да му помогне в решаването на спора.

На страницата на Руслан Закриев на сайта "Проза.ру" са качени 113 произведения, сред които публицистика, историческа проза, криминални и фантастични романи, пиеси и есета за религията.

Цените на филми у нас можете да сравните тук

Източник: БТА