/ Gulliver/Getty Images
Точно 50 години след старта към Луната на мисията "Аполо-11", на 16 юли нашият естествен спътник ще ни предостави частично затъмнение на големи части от планетата, предава АФП.


То ще може да бъде наблюдавано в Африка, в голяма част на Европа и Азия, в източната част на Южна Америка и в западната част на Австралия.


Лунното затъмнение е природно явление, при което Слънцето, Земята и Луната се подреждат в една линия. Тогава нашият естествен спътник попада под сянката на Земята.
 

БГНЕС



Във вторник Луната няма да се намира изцяло в сянката ни, така че затъмнението ще бъде частично. Утре около 60% от видимата повърхност на Луната ще бъде покрита от сянката на нашата планета.

Лишена от слънчевите лъчи, Луната потъмнява и се сдобива с цвят на тухла, тъй като земната атмосфера отклонява червените лъчи от слънчевата светлина във вътрешността на конуса на сянката си.

Частичното лунно затъмнение ще започне в 23:01 българско време и ще достигне максимума си в 00:30 часа. Природното явление ще приключи в 1:59 часа и може да бъде наблюдавано с незащитени очи, за разлика от слънчевите затъмнения.
 
БТА