/ iStock/Getty Images
Изкуственият интелект изглежда е бъдещето. Но това може би не е бъдещето, в което повечето хора искат да живеят. Роботиката и изкуственият интелект започват да се оформят по начин, който никой не е смятал за възможен. Учените създават роботи с хуманоиден вид, които могат да водят пълноценни разговори, да изразяват емоции, а сега и такива, които правят убедителни страховити човешки лица. Engineered Robotics в Обединеното кралство е усъвършенствал допълнително своя хуманоид Амека, за да включи някои точни изражения на лицето, които могат да означават възход на машините. Тези нови лицеви изражения бяха споделени със света в новия видеоклип на компанията.

Хуманоидът Амека е страшно наподобяващ човек. От Engineered заявиха, че новият им хуманоиден робот има 12 нови задвижващи механизми, което означава, че той в крайна сметка може да използва всички изразни възможности. Не сме сигурни колко изражения имат хората, но роботът Амека показва някои впечатляващи и страховити мимики, пише „Giant Freakin Robot“. Видеото показва как хуманоидът преминава през състояния, в които е шокиран, смее се, намига и дори да се ядосва. Не показват ли повечето научнофантастични истории за изкуствения интелект именно, че възходът на машините ще включва роботи, способни да имитират хората по всякакъв начин? Очевидно на тези учени не е чужда поредицата "Терминатор".
 

Engineered показаха новия си хуманоиден робот на CES в Лас Вегас, което е едно от най-големите технологични изложения в света. Компанията започна да придобива огромна известност със своя "най-усъвършенстван робот с форма на човек". Директорът на операциите Морган Роу дори сравнява създаването на този робот с тези във филми като "Изкуствен интелект" и "Аз, роботът". Това обаче може да предизвика погрешна представа. Тези роботи реално се опитаха да убият всички, след като бяха контролирани от централен разум. Все пак този хуманоид на Амека е доста впечатляващ. Страшен, но впечатляващ.
Роу също така заяви, че за Амека се планира да се използва в обслужващата индустрия и едва ли ще може да се смесва с хората в продължение на още 10 до 20 години.

Трябва да изчакаме и да видим докъде ще стигне напредъкът на изкуствения интелект и роботиката, но който и да прави тези роботи, трябва да не забравя да инсталира предпазен механизъм, в случай че тези машини станат самоосъзнаващи се.
БГНЕС