/ / iStock/Getty Images
Напредъкът в технологиите за автоматизация заплашва значителен дял от работни места в индустрии, представляващи близо една четвърт от глобалната работна сила, според оценките на Bloomberg Economics.

В доклад, публикуван във вторник, икономистите Зиад Дауд и Скот Джонсън заявиха, че това може да означава, че около 800 милиона души са изправени пред голямо излагане на риск тяхната работа да се окаже излязла от употреба. Страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, Чехия, Словакия и Япония са най-уязвими от на автоматизацията, пишат те.

Това е така, защото тези страни имат голям сегмент от работната сила в рода на прости, рутинни роли, които най-лесно могат да бъдат заменени от машини или вече разчитат на евтина работна ръка.

По-голямата автоматизация рискува да създаде по-голямо неравенство в доходите, пишат икономистите. Докато преди се смяташе, че роботите заплашват предимно нискоквалифицирани работни места, сега се вижда, че те заместват на позиции, които могат да бъдат разделени на прости механични стъпки. Това често попада в средата на разпределението на доходите, което води до ефекта на поляризация.

Не всичко е обаче лоша новина. Някои от най-изложените на опасност страни също имат бързо застаряващо население, което означава, че технологията може да помогне за компенсиране на демографските „черни облаци“, струпващи се над техните икономики, преценяват Дауд и Джонсън.
БГНЕС