Борисов и министри разбиха буре със саке, Котоошу помага
Борисов и министри разбиха буре със саке, Котоошу помага / Константин Вълков

С ритуално разчупване на буре със саке завърши официалната визита на Бойко Борисов и придружаващата го делегация в Япония. Веднага след това присъстващите наблюдаваха разрязването и приготвянето на суши и сашими от риба тон, тежаща 108 килограма и дълга 2 метра. Буретата със саке и рибата са дар от почетния консул на Република България във Фукуока Шиничи Мунемаса.

"Ритуалът по разчупване на буре със саке символизира предстоящите успехи," обясни българският посланик в Япония Любомир Тодоров. "Този японски ритуал води началото си от няколко века. Във времената на феодална разпокъсаност на Япония, когато в навечерието на историческата битка при Секигахара шогунът Токугава Иеясу събира самураите си, разчупват бурето със саке, изпиват го и на другият ден побеждават".

Борисов и министри разбиха буре със саке Котоошу помага
netinfo

На приемът присъстваха българските сумисти Котоошу и младата надежда Аоияма (Даниел Иванов). "На всяко ниво в Япония, от престолонаследника, премиера, председателите на двете камари, едрия бизнес, на всички срещи, на които бяхме, винаги започват с Котоошу," каза Борисов.

После Борисов се обърна към Котоошу и го похвали: "Всички казват, че не само си най-добрият, но и най-красивият". Запитан от Дарик дали скоро ще става татко, Котоошу не пожела да отговори. Заедно с него на приема беше и съпругата му Акасо.

Премиерът Борисов, министрите Мирослав Найденов, Трайчо Трайков, Вежди Рашидов и Николай Младенов, както и сумистът Котоошу, ритуално разбиха бурета със саке в началото на вечерта.

Борисов и министри разбиха буре със саке Котоошу помага
netinfo