/ iStock/Getty Images
Откакто азиатците са затворени вкъщи заради ограниченията вследствие на новия коронавирус, една от най-търсените храни за приготвяне на готварски рецепти в световен мащаб се превръщат бамбуковите стръкове.

Докато банановият хляб е най-търсената рецепта като цяло, бамбуковите стръкове отбелязват най-голямо покачване през последния месец. Наблюдава се повишение от 4,85%, подчертаващо колко популярна традиционна храна в домашни условия са станали в Азия, според Би Би Си.

Най-полезните ястия по света (ВИДЕО)

Страните в региона са начело в света, когато става дума за глобалните търсения на рецепти и готвене.

Бамбуковите филизи се берат, когато са дълги около 15 см. Те имат лек аромат и хрупкава текстура и се добавят към ястия като супи и картофено пюре. Популярни ястия с тях са пържени гъби и бамбукови стръкове, свинско с бамбукови стръкове и рамен (японско ястие с юфка).

iStock/Getty Images

„Много харесвам бамбуковите стръкове и ги ям предимно с рамен“, казва Лесли Кох, блогър за храна в Сингапур. "Прекарвам много време онлайн, опитвайки се да пресъздам лесни ястия, тъй като в момента нямаме сергии за храна на нощните пазари. Ястията връщат добрите спомени."

Доза щастие: Родители направиха ресторант за децата си вкъщи по време на изолацията (ВИДЕО)

Бамбуковите стръкове са лесни за приготвяне, което ги прави идеален избор за начинаещи готвачи.

При прилагането на широко разпространени мерки за социално разстояние милиони са вкъщи и влизат в интернет, за да гледат филми, да учат нови умения, да провеждат срещи и да готвят нови рецепти. Азия е водеща в света, когато става въпрос за гледане на уроци за готвене онлайн в YouTube, който е собственост на Google.

Австралийка се запаси с храна и лекарства за година напред заради коронавируса (ВИДЕО)

Четири от първите пет страни, които търсят в YouTube видеоклипове, свързани с рецепти, идват от региона - Шри Ланка, Индонезия, Сингапур и Бангладеш. Цифрите идват от публично достъпния Google Trends, който разглежда историята на търсенията през последните 30 дни.

Азиатските ястия също са доминиращи в „домашните“ тенденции в готвенето, като интересът към търсенето на „домашно приготвени момо“, „домашно приготвени яйчени рулца“ и пани пури е скочил с над 5% през последния месец.

С какво се запасиха нациите след обявяването на пандемията

Момо са вид кнедли на пара, а пани пури е индийска пържена закуска. Тенденцията върви към лесни за приготвяне храни.

„Хората в Азиатско-Тихоокеанския регион се насочват към интернет за вкусни идеи по-често, отколкото в други части на света. Четирите челни места за търсения, свързани с готвене през последния месец, са от региона. В същото време, вдъхновени от Азия рецептите стават глобални“, казва Душан Фарингтън, мениджър комуникации в Google Asia-Pacific.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук 
БГНЕС