/ iStock/Getty Images
Градският съвет на Амстердам прие 10-годишен план, който предвижда пълна забрана на автомобилите с бензинови и дизелови двигатели към 2030 година, пише в. „Гардиън”.

От следващата година ще бъде забранено на колите, произведени преди 15 и повече години и с двигатели с вътрешно горене, да влизат в пределите на града, ще могат да се движат отвъд околовръстната магистрала А10.

iStock/Getty Images

Градските автобуси, които замърсяват въздуха с изхвърлени газове, ще изчезнат от центъра на столицата през 2022 година.

През 2025 година ще бъдат забранени мотопедите и развлекателните речни кораби, използващи бензин и дизелово гориво. Тогава станциите за зареждане на електромобилите трябва да се увеличат от 3000 до максимум 23 000. Към В 2030 година в Амстердам няма да има бензинови и дизелови автомобили.

iStock/Getty Images

Според авторите на плана промяна ще направи града по-чист. Така средната продължителност на живота в Амстердам ще се увеличи с година.

iStock/Getty Images

Организацията Rai Association, която лобира за интересите на автопроизводителите, разкритикува инициативата. „Десетки хиляди семейства, които нямат пари за електромобил, ще бъдат забравени. В резултат Амстердам ще се превърне в град на богатите”, се казва в нейно изявление.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС