/ iStock/Getty Images
Преди да излезете за училище, проверете дали сте си взели антисептични кърпички, с които да изтриете ръцете си, преди да влезете в клас. Използвайте ги и след като сте си издухали носа, кашляли сте или сте кихали. Това е само един от десетте съвета, които руски експерти публикуваха на сайта на руската служба за защита правата на потребителите към учениците по случай началото на новата учебна година.

От сайта съветват учениците да забърсват с антисептични кърпички работното място преди началото на уроците, както и мишката и клавиатурата на компютъра, ако в рамките на учебния процес се използва такъв.

Специално внимание е отделено и на избора на дрехи и обувки (за преобуване).

На учениците се напомня, че занятията, с изключение на лабораторни упражнения и часовете по физическо, се провеждат в едно помещение, което е част от мерките за профилактика.

През междучасията се препоръчва да се правят упражнения за отпускане на мускулите и шията, както и гимнастика за очи. Експертите напомнят, че при кихане или кашляне носът и устата трябва да се покриват с кърпичка за еднократна употреба или със свивката на лакътя.

Помещенията трябва да се проветряват редовно, да се правят физически упражнения, да се спазва режим на рационално хранене и ръцете да се мият редовно. 
БГНЕС