Въстанието в Сирия прераства в гражданска война
Въстанието в Сирия прераства в гражданска война / снимки: Reuters, архив

Въстанието в Сирия бързо се превръща в гражданска война, която може да опустоши страната, а последствията от тлеещия вече от година конфликт започват да се усещат отвъд нейните граници.

Дипломати като Кофи Анан работят трескаво за прекратяването на кръвопролитията не само защото от началото на въстанието през март миналата година бяха убити 9000 души, но и защото конфликтът може да увеличи напрежението в региона. Той е възможно да стане причина и за възхода на екстремисти като тези от Ал Кайда, както и да сложи край на някои от най-дълготрайните съюзи в Близкия изток, а и извън него.

РЕГИОНЪТ

Евентуална пълномащабна война може да запали голям пожар.

Сирия има важно геополитическо значение. Тя граничи с пет страни, поддържа тесни връзки с Иран и мощни въоръжени групировки и има контрол над снабдяването с вода на Ирак, Йордания и части от Израел. Размириците в Сирия може да станат причина за сражения в Ливан, където все още витае призракът на гражданската война. И въпреки че Дамаск и Израел официално са във война, а от 1967 г. насам Голанските възвишения са окупирани от Еврейската държава, границата остана спокойна по време на управлението на Асад.

ОБВЪРЗАНОСТ

Сирия е силно непредвидима страна отчасти заради мрежата от обвързаности с мощни сили, включително с ливанската групировка Хизбула и близкия съюзник Иран. Рухването на управлението на Асад вероятно ще сложи край на топлите отношения на Ислямската република с Дамаск и е възможно да прокара нови пътища на влияние в Близкия изток. На мястото на така наречения шиитски полумесец - от Иран през Ирак до режима на Асад, оглавяван от алауитите, които са разклонение на шиитското направление в исляма - може да се появи нов коридор на сунитските съюзници от Саудитската Арабия през Йордания до Сирия. Това също така може да пресече каналите за финансиране и снабдяване на основното антиизраелско подразделение на Техеран, Хизбула в Ливан, както и на Хамас в ивицата Газа.

ЕКСТРЕМИСТКИЯТ ФАКТОР

Представители от американското разузнаване посочиха Ал Кайда в Ирак като вероятния виновник за няколко извършени наскоро самоубийствени атентати в Сирия, което увеличава възможността нейни бойци да проникват през границата, за да се възползват от хаоса. Сунитските екстремисти, които подкрепят Ал Кайда, ще се бият, за да свалят от власт Асад, имайки предвид факта, че алауитите, към които той принадлежи, са свързани с шиитското направление в исляма. Евентуална намеса на Ал Кайда може да налее масло в огъня на напрежението на сенктантска основа, породено от въстанието.

НАДИГАЩА СЕ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА

Сирийският конфликт се смеси с напрежението на верска основа в страната. Режимът е доминиран от алауитското малцинство - разклонение на шиитския ислям, представител на което е и сирийският президент. Асад и баща му, който управляваше страната преди него, запазиха висшите ешелони в армията и политическото ръководство за алауити, което е причина за тлеещо негодувание. Но сунитите са мнозинството от 22-милионното население на Сирия, както и гръбнакът на опозицията. И макар голяма част от опозицията да твърди, че движението е изцяло светско, съобщенията от терен говорят за напрежение на религиозна основа. (БТА)