/ ThinkStock/Getty Images
Какво трябва да може "кралицата на виното", къде се намира най-стръмното лозе в Европа и защо германското вино има американски корени? Ето някои от най-интересните факти за виното:

Най-стръмното лозе в Европа

В района на река Мозел се намира малкото лозе Брем. То е най-стръмното лозе в Европа. Разположено е по склона на планината Калмонт, издигаща са на 300 метра надморска височина при наклон над 60 градуса.

Най-големият фестивал на виното в света

Ако посетите фестивала на виното в градчето Бад Дюркхайм, няма как да не останете доволни от количеството! Вместо обичайните чаши, на гостите се предлагат големи, прилични на халби чаши, препълнени с вино. Неслучайно казват, че тук се пие толкова много вино, колкото много бира се изпива на Октоберфест. Канцлерката Меркел също е гостувала на фестивала.

Какво трябва да може "Кралицата на виното"?

Всяка година лозарските райони в Германия излъчват своя кандидатка, която влиза в надпревара за титлата "Кралица на виното". Тя трябва да е пълнолетна и да е на възраст около 25 години. До 1999 г. едно от условията е било "кралицата" да не е омъжена. Това условие вече е отпаднало, но затова пък кандидатките трябва да могат да докажат, че добре познават и обичат германските вина.

Защо пък да няма и "Крал на виното"?

През лятото на 2016 г. конкурсът не успява да излъчи победителка. Тогава студентът по право Свен Финке-Бигер се преоблича като римския бог на виното Бакхус. Сега е ред и той да предаде щафетата - отново на жена. Студентът с удоволствие си спомня за успеха си. "Мога да се справям не по-зле и от жените", казва той.

Червеното вино – съюзник в отслабването

Най-отбраното вино

От 1945 до 2006 г. барон Филип Ротшилд всяка година възлага на различен художник задачата да изработи етикетите за неговите вина. Имената на Пикасо, Кандински, Уорхол и Шагал гарантират високата колекционерска стойност на бутилките. Бутилка вино “Mутон-Ротшилд” от 1945-а например е продадена през 2006 година на търг за 28,750 щатски долара (около 23,000 евро).

Едно много специално вино

С рискове и предизвикателства се сблъсква всеки винопроизводител: понякога гроздовете остават да висят на лозята чак до падането на първата слана. След студените зимни нощи гроздето се обира и в замразено състояние се транспортира до пресата. Виното става гъсто, сладко и ароматно, с лека киселинност. Германските ледени вина се считат за деликатес и се сервират обикновено към десерта.

вино
ThinkStock/Getty Images

"Полярният кръг" на лозарството

Районът около малкото градче Вердер в провинция Бранденбург официално се счита за най-северната лозарска област в света. Наричат я още “полярния кръг на германското лозарство”. Още по на север, във Финладния също има лозови насъждения. Те виреят благодарение на електроцентралите: топлата вода от охладителната система се отвежда в почвата и предпазва лозята от измръзване.

Бяло или червено вино?

Бяло, разбира се! Наистина ли? Да не би пък да е червено вино? Ако не сте сигурни, става дума вероятно за блан де нуар - бяло вино, получено от червен сорт грозде. Когато се отстрани кожата, отдолу остават сокът и пулпата, които са със светъл цвят. Пример за такова вино е френското шампанско, което се произвежда от сорта “Шпетбургундер” или “Пино Ноар”.

вино
ThinkStock/Getty Images

Вино, целунато от слънцето

"Баденското вино е целунато от слънцето", гласи една стара германска реклама. Югозападна Германия е най-слънчевият регион в страната. Тук се отглеждат известни сортове като “Ризлинг” и “Пино ноар”. А на 560 метра в планината Хоентвил се намира най-високо разположената винарна - “Олгаберг”.

Виното – напитка за ценители

Защо германското вино има американски корени?

Около 1850 г. американската филоксера (вид дребно насекомо) е пренесена в Европа, разпространява се във всички лозарски райони и за няколко десетилетия унищожава почти изцяло насажденията. Тогава възниква идеята да се направи кръстоска между чувствителните европейски сортове грозде и устойчивите американски сортове. И ето ти, на! Европейското вино e спасено. И съществува до ден днешен.

вино
ThinkStock/Getty Images


И още:

Съвет към мъжете: Откажете се от бялото вино, заложете на червено

Две чаши вино вечер за стройна фигура (ВИДЕО)

Ползите от червеното вино

Ето защо виното не трябва да се съхранява във вертикално положение (ВИДЕО)

Две чаши червено вино на ден предпазват от инфаркт

Червеното вино може да подпомогне зачеването