Чаша червено вино вместо тренировка във фитнеса
Чаша червено вино вместо тренировка във фитнеса / ThinkStock/Getty Images

Червеното вино е много полезно за здравето и изпиването само на една чаша има същия ефект, като тренировка във фитнеса, съобщава в. "Метро".

Таблоидът се позовава на изследване на канадски учени от университета в Алберта. Те са проучили въздействието на съдържащата се в тази напитка естествена съставка ресвератрол. Тествана върху мишки, тя подобрява физическата им кондиция на всички нива. Според автора на проучването Джейсън Дайк ресвератролът показва сходни резултати с усилена тренировка.

Най-доброто средство срещу остаряване

Умерената консумация на червено вино може да помогне на хората, които искат да посещават фитнеса, но поради някакви увреждания не могат да го сторят. Ресвератролът може успешно да имитира физическите упражнения и да бъде прибавен към ограничените движения, които тези хора могат да извършват. Умерената консумация на червено вино заздравява сърцето, мускулите и костите. За жалост напитката не може да извая снажния ни силует, както тренировките, заради високите си калории. 250 милилитрова чаша червено сдържа 215 калории, което е доста.

Две чаши червено вино на ден предпазват от инфаркт

Но този недостатък лесно може да бъде компенсиран с повече движение. Червеното вино също така е полезно за избягване на кръвни съсиреци, то забавя стареенето на мозъка, предпазва от рак на дебелото черво и от диабет тип 2.

Източник: БТА