Консумацията на червено вино и грозде може да допринесе за ограничаването на заболявания като астма, хронична обструктивна белодробна болест и инфекции, съобщи "Сайънс дейли", позовавайки се на резултатите от американско изследване.
Учени събират полезните свойства на червеното вино в хапче
Авторите му от университета в Джорджия са установили, че ресвератролът - естествена съставка във виното, гроздето и дребните безкостилкови плодове, е в състояние да облекчи възпалението на дихателните пътища или среден отит, потискайски респираторни патогени.
Изследователите смятат, че въз основа на тези си свойства ресвератролът може да бъде използван за разработването на нови и по-ефикасни противовъзпалителни лекарства.
Ресвератролът принадлежи към група съединения, известни като полифеноли, които действат като антиоксиданти.
Източник: БТА