Червеното вино може да подпомогне зачеването
Червеното вино може да подпомогне зачеването / ThinkStock/Getty Images

Чаша червено вино на ден може да осигури защита на жените срещу често срещан хормонален проблем, който затруднява зачеването, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Червеното вино е сред храните, които увеличават сексуалното желание

Авторите му от Калифорнийския университет са установили, че ресвератролът - естествена съставка във виното, гроздето и дребните безкостилкови плодове, допринася за разрешаването на проблема с хормоналния дисбаланс при жени със синдром на поликистозните яйчници - водеща причина за женско безплодие.

Чаша червено вино вместо тренировка във фитнеса

Състоянието се характеризира с производството на по-големи от обичайните количества тестостерон и андроген. Повишените хормонални нива допринасят за нередовни или отсъстващи менструални цикли, натрупване на тегло, прекомерно окосмяване, безплодие и увеличен риск от развитието на диабет.

Чаша вино дневно се отразява добре на сърцето

В продължило три месеца изследване, обхванало 30 жени със синдром на поликистозните яйчници, изследователите са установили, че всекидневният прием на ресвератрол под формата на добавка понижава нивата на тестостерона с 23,1 процента и на дехидроепиандростерон сулфат - друг хормон, който може да се преобразува в тестостерон, с 22 процента.

Ползите от червеното вино

За сравнение - при жените в групата на плацебо понижението е било съответно с 2,9 и 10,5 процента.

Източник: БТА