Две чаши червено вино на ден предпазват от инфаркт
Две чаши червено вино на ден предпазват от инфаркт / Thinkstock/Getty Images

Британски кардиолог предлага "мечтана" рецепта за мнозина - две чаши вино срещу инфаркт, пише в. "Дейли експрес". Идеята за необичайния експеримент осенила д-р Уилям Маккрей от болницата в Суиндън, след като проучил статистики за Франция и установил, че жителите на страната по-рядко получават инфаркт, въпреки нездравословните си привички.

"Във Франция хората консумират двойно повече мазнини, пушат повече и тренират по-малко от британците, но в страната смъртността от сърдечен удар е с 50 процента по-ниска", казва кардиологът. "Ако човек пийва умерено - не повече от две чаши, може да си осигури защита срещу коронарни болести. Червеното вино въздейства благоприятно по три начина - предпазва от образуване на тромби в артериите, повишава нивата на "добрия" холестерол и разширява кръвоносните съдове", допълва д-р Уилям Маккрей.

В първото по рода си изследване кардиологът е предписал на 10 000 свои пациенти със сърдечносъдови проблеми да пият по две чаши червено вино на ден в продължение на 10 години.

Лекарят твърди, че благодарение на антиоксидантните свойства на червеното вино рискът за пациентите му от втори инфаркт е намалял с 50 процента, а опасността от инсулт - с 20 процента. "Ако човек иска да си осигури подобен благоприятен ефект чрез сок, ще трябва да пие по пет литра", казва д-р Маккрей.

Ципата на някои сортове червено грозде е богата на флавоноиди - съединения със свойствата на антиоксиданти. Сред тях се откроява ресвератролът, съдържащ се и в червеното вино, който прочиства от химикалите, отговорни за образуването на тромби - основната причина за сърдечносъдови заболявания.

Източник: БТА