Ужасяваща „мода“: Клипове на изнасилвания се разпространяват чрез социалните мрежи в Индия
Ужасяваща „мода“: Клипове на изнасилвания се разпространяват чрез социалните мрежи в Индия / Thinkstock/Getty Images

40-годишна жена от Северна Индия се самоуби през Януари тази година след като видео клип, на който се вижда как я изнасилват, стана популярен в социалната мрежа WhatsApp, пише Би Би Си.

Гийта* била смела жена. Тя е била медицински работник - работа, която изисквала да върви сама между околните села, понякога по тъмно, и да посещава къщите на непознати.

Тя издържала цялото си семейство - съпругът й, който бил алкохолик, и трите си деца. Гийта живеела в тухлена къща без врата или тоалетна, но въпреки трудностите успяла да образова дъщеря си и двамата си сина.

Към края на 2015 година млад мъж от съседното село започнал да следи Гийта. Той я срещнал за първи път когато тя помогнала при раждането на детето на брат му. Гийта отказала да говори с него, но той започнал да я заплашва. Приятелката на Гийта, Кушбо*, разказва, че веднъж той й казал: „Ако те срещна на улицата сама, няма да те пуна".

Гийта знаела, че в патриархалната култура на селото й тя би била обвинена, че е провокирала мъжа да се интересува от нея, дори и той да е агресивен и да прибягва до насилие. Кушбо казала на приятелката си да потърси помощ от старейшините, но Гийта била убедена, че те ще обвинят нея и няма да й помогнат.

Ужасяваща мода Клипове на изнасилвания се разпространяват чрез социалните мрежи в Индия
netinfo
Няколко дни по-късно Гийта отишла при Кушбо и й казала, че нещо лошо й се е случило. Мъжът, който я преследвал, заедно с трима негови приятели, я приклещил когато си тръгвала от селото. Четиримата мъже я изнасилили и разкъсали дрехите й.

На този етап Гийта, въпреки че била разстроена, все още не мислела за самоубийство. Тя дори обмисляла да отиде в полицията. Но преди да успее да събере смелост да докладва мъжете, се появило видео на груповото й изнасилване в мобилното приложение WhatsApp. До няколко часа клипът бил гледан от множество хора в нейното село и околните жилищни места.

Изнасилиха индийка по заповед на старейшините в селото й

Тя не искала да излезе от вкъщи, понеже всички знаели - съседите й знаели, приятелите й знаели...

Гийта отишла при местен лекар и му разказала всичко. Той й казал: „Отивай си вкъщи и си мълчи. Всичко е по твоя вина". След това тя отишла при бившият главатар на селото, но той също й отвърнал: „Това е твоя вина - какво можем да направим?".

Това била й последната капка, която преляла чашата. На следващия ден Гийта била намерена на улицата да лежи в безсъзнание с пяна, излизаща от устата й. Аутопсията установила смърт от отравяне.

Това не е изолиран случай в Индия. През последните години мобилните телефони и прложенията за комуникация са се разпространили дори и в най-отдалечените краища на страната. Съществуват множество случаи, в който групови изнасилвания се заснемат с телефон и се препращат от човек на човек чрез социалните мрежи.

Сестри станаха жертви на групово изнасилване в Индия

През август 2016г. Times of India откри стотици, вероятно хиляди, видео клипове на сексуални посегателства, които се продават по магазини в щата Утар Прадеш всеки ден. Един от продавачите е казал пред вестника: „Порното вече е отживелица. Новата мода са реалните престъпления". Клиентите отиват и си говорят помежду си кое от момичетата в „новите популярни клипове" познават лично.

Активистката Сунита Кришнан наскоро е заявила пред Върховния съд, че е събрала повече от 90 клипа на изнасилвания чрез социалните мрежи.

В патриархалните села в Индия хората са повече против жени да използват мобилни телефони, отколкото мъже да споделят клипове на изнасилвания. Те смятат, че мобилните телефони пречат на традиционните морални ценности и забраняват на момичетата да притежават такива апарати.

Ужасяваща мода Клипове на изнасилвания се разпространяват чрез социалните мрежи в Индия
netinfo
Рехана Адиб, социален работник, коментира пред Би Би Си, че ако някое момиче бъде видяно да използва мобилен телефон, то веднага е обявявано за „неморално". По думите й обществото и семейството стоварват товара на морала и доброто поведение върху раменете на момичетата, а за мъжете не е нужно да доказват почтеността си. „В такова общество как може една силна и независима жена да оцелее?", пита Рехана Адиб.

В селото на Гийта хората все още се съмняват в честността й. Дори собственият й съпруг, който разбрал за видеото от съседите си, смята, че вероятно тя е направила нещо, с което да предизвика случилото й се.

Групово изнасилване на фотографка шокира Мумбай

Според повечето хора в селото смъртта на Гийта била неизбежна заради посрамването й. Нападателите остават на свобода. Нищо не се е променило след смъртта й.

* Имената Гийта и Кушбо са измислени, за да се запази анонимността на жените.

Превод: Вяра Панчева