Велико Търново
Велико Търново / Thinkstock/Getty Images
Световноизвестни манастири, хилядолетни градове, романтични селца и грандиозни планини. България е съкровище, което си заслужава да бъде видяно, твърдят колегите от ДВ. Ето какво е привлякло погледите им.

Бачковският манастир - люлка на християнството

България няма и осем милиона жители, но пък разполага с 237 манастира. Това не е случайно. Преди 1100 години именно България става люлка на православното християнство. Бачковският манастир, който се вижда на снимката, е изграден през 1083 година. Той е сред най-важните места за поклонение в Югоизточна Европа. Посещението му е истинско преживяване и за хора, които не са верующи.

Любимо място за срещи - пред Народния театър

Въпреки че София е на повече от хиляда години, столицата на България младее и зеленее. В София има безброй паркове и градини, в които софиянци обичат да прекарват свободното си време. Любимо място за срещи на стари и млади е паркът пред Народния театър "Иван Вазов".

Народен театър
Thinkstock/Getty Images

Османско наследство - джамията Баня Баши в София

500 години България е била под османско владичество. За него напомня голямата джамия в центъра на София – Баня Баши. Сградата носи някои от типичните белези на османската архитектура. Предполага се, че е изградена през 16 век. Днес тя е действащ храм, в който мюсюлманите се събират за петъчна молитва.

Паметникът на връх Шипка и Освобождението на България

Паметникът на връх Шипка напомня за една от най-важните битки, предшествали освобождението от османско владичество. През 1878 година България успява да извоюва своята независимост, благодарение на подкрепата на Русия. Проходът Шипка се намира на 1200 метра надморска височина в Стара планина, а от върха се открива невероятна гледка към цялата страна.

Шипка
Thinkstock/Getty Images

Велико Търново - старата столица на България

По протежение на близо 600 километра се простира Стара планина - най-дългата планинска верига на Балканския полуостров. Тя разделя България на две части - Северна и Южна. На север се намира старата столица Велико Търново, която е разположена живописно по течението на река Янтра. Старата част на града е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Царевец
Thinkstock/Getty Images

Уникална природна забележителност - Деветашката пещера

Шейсетметровите сводове на Деветашката пещера спадат към най-уникалните природни забележителности в България. През 2011 година там беше заснет епизод от холивудския екшън "The Expendables-2". В резултат на това популацията на прилепите намаля със 75 процента. Междувременно страстите на еколозите се успокоиха, защото прилепите се завърнаха обратно в пещерата.

Пловдив - градът на седемте тепета

Подобно на Рим, Пловдив е изграден на седем хълма. Но вторият по големина град в България е много по-стар. И по точно той е на над 8000 години. Траки, римляни и османлии са оставили тук своите следи. Градът представлява смесица от богато историческо наследство и модерност. Кафенета и ресторанти, магазинчета и галерии определят облика на града.

Пловдив
Thinkstock/Getty Images

От римско време - Античният театър в Пловдив

Античният мраморен театър е сред най-красивите останки от времето на римляните. Той е изграден от император Траян в началото на 2 век. Античният театър е побирал до 7000 души. И днес античните колони са прекрасен декор за концерти и театрални представления.

Пловдив
Thinkstock/Getty Images

Красотата и достолепието на Стария град

В сравнение с възрастта на Античния театър, красивите къщи на Стария град са направо нови. Богати търговски фамилии, търгуващи с Европа и Ориента, са ги строили в типичен български стил в края на XVIII и особено през XIX век. Всяка нова къща е трябвало да бъде по-красива от тази на съседа. И днес те красят калдъръмените улички на Стария град.

Пловдив - културна столица на Европа през 2019

Непременно посетете България – но не по-късно от 2019 година! Тогава Пловдив ще бъде културна столица на Европа. Така ще можете да се запознаете и с останалите забележителности, с които тази балканска страна е тъй богато надарена. България не бива да остава дестинация само за посветени!
Deutsche Welle