/ Thinkstock/Getty Images
Тази камбана бие от 82 години насам, но едва сега се заговори за нея: пречупен кръст и нацистки надпис "красят" една от камбаните на църквата в германския Херксхайм ам Берг. Там ли ѝ е мястото?

Тя бие от 82 години насам на всеки 15 минути: църковната камбана в Херксхайм ам Берг в германската провинция Райнланд-Пфалц. Но това не е каква да е камбана - върху бронзовата ѝ повърхност е изобразен пречупен кръст, а над него е изписано: "Всичко за отечеството - Адолф Хитлер".

"Моята борба" да се изучава в училище, настоява министърка

Хитлер
Thinkstock/Getty Images

На уебстраницата на община Херксхайм могат да се открият многобройни информации за църквата Свети Якоб, където бие въпросната камбана - от първата копка през 1014 година до хилядолетния юбилей през 2014. В една от публикациите се разказва как през лятото на 1934 година местният учител подпалил църквата, а през декември същата година тя се сдобила с три нови камбани. Камбаната на Хитлер е една от тях. Но на уебстраницата на Херксхайм не се споменава нищо за надписа и за пречупения кръст.

Хитлер се появи в детска книжка за оцветяване в Холандия

"Тази камбана никога не е представлявала проблем"

Зигрид Петерс, която преди е била органистка в църквата Свети Якоб, едва наскоро научава за нацисткия символ - и оттогава се бори за незабавното отстраняване на камбаната. "Не може по време на кръщенета тук да бие камбаната на Хитлер", възмущава се 73-годишната жена. И разказва, че много двойки избират да се венчаят в тази живописна църква, без изобщо да подозират какво е изобразено на една от трите камбани, които бият в тяхна чест.
На друго мнение е Роналд Бекер, кметът на Херксхайм ам Берг. По неговите думи, жителите на Херксхайм винаги са знаели за съществуването на тази камбана. "Камбаната никога не е представлявала проблем. И няма да представлява проблем и в бъдеще", категоричен е Бекер, който е на кметския пост от три години. "Тази камбана е историческа реликва. И като такава е важна за осмислянето на историята", добавя кметът.

Мегаломанските фантазии на Хитлер (ВИДЕО)

Последната дума

Роналд Бекер отхвърля и това предложение: да се постави паметна плоча, която да информира посетителите за пречупения кръст и надписа върху камбаната. Аргументът му гласи, че не желае Херксхайм да се превърне в място, което заради паметната плоча да привлича хора с крайнодесни възгледи.

Историкът Томас Уебър с ново разкритие за Хитлер

Тъй като камбаната принадлежи не на църквата, а на общината, последната дума ще имат политически отговорните лица. А кметът Бекер не вижда причина за отстраняването ѝ. "Зад мен стои цялата община, всичките 800 жители ме подкрепят", казва Бекер и добавя: "Камбаната е скрита вътре в църквата. И ще си остане там и занапред".
Deutsche Welle