През последните дни на Втората световна война, в централна Германия, американски пехотинци откриват множество секретни нацистки документи. Анализът на откритите документи разкрива мащабни, секретни проекти на Третия райх –​​​​​​​ търсенето на корените на изгубена древна арийска цивилизация, от която според нацистите, произхождала германската нация.

Писмените документи, снимки и филмови ленти, свидетелстват за търсенето на останките на Атлантида – митичният потънал континент, на древни артефакти в Тибет, свързани с арийската раса и тайнствени сили, и не на последно място, търсене на Светия Граал – мистичният символ на християнството.

Руските военни разузнавателни служби също се натъкват на доста документи с подобен характер.

Става ясно, че Третият райх е бил пропит от мистика.

Най-налудничавите конспиративни теории в света

Култовете на древните германи, тайни церемонии, мистични ритуали не са липсвали в ежедневието на нацистките ръководители. Шефът на СС Хайнрих Химлер бил обсебен от езотерични теории и  искал да превърне елитните части на СС в новия Орден на тамплиерите. По негово нареждане, замъка Вевелсбург в Северен Рейн - Вестфалия, се превръща в главна ковачница на СС-кадри за Третия райх.

Химлер
Gettyimages

По заповед на Химлер във Вевелсбург се извършвали страховити антични церемонии, свързани с култовете на древните германи.

Според анализаторите, Химлер действително е вярвал в тези теории и в съществуването на невидими сили, които могат да бъдат овладяни от човека.

Що се отнася до Хитлер, документи не дават основание да се направи заключението, че той е бил обсебен от окултизма така, както Химлер. Хитлер повече е бил ангажиран от мисълта как да използва тези антични послания за създаване на новата религия на нацизма и на арийската нация.

Конспирациите, които се оказаха чиста истина

Химлер оглавил поне две експедиции за търсене на изчезнали магически предмети и символи на древната цивилизация. Най-известната е мисията по следите на загубения Граал - мистичния символ на християнството, тъй като според легендата в Граала е била събрана кръвта на Исус Христос.

Експедицията за търсене на Граала била пазена в абсолютна тайна дори от Гестапо 
Химлер се надявал с откриването на Свещения Граал да се възроди религията на автентичното християнство, което да завладее света и да измести традиционната християнска религия.

Факт са и още две подобни експедиции, в които емисари са били изпратени в Тибет и пустинята Гоби, за да търсят свещените символи на арийците и доказателства за техния божествен произход.Медиуми твърдели, че съществуват загадъчни места като Шамбала в пустинята Гоби, където живеели праотците на арийската раса.

Нацистите търсели и следите на изчезналата Атлантида, тъй като смятали, че част от представителите на древната раса, която я е населявала, са стигнали до различни места по света и са предали част от своите знанията на други народи, като древните арийци.

Историкът Ханс Юрген Ланге твърди, че Химлер и неговото обкръжение наистина вярвали в съществуването на тези загадъчни места и божествената роля на арийците.