Всички знаем до какви невиждани ужаси доведоха налудничавите фантазии на Хитлер по време на Втората световна война. Но малцина са запознати с грандоманския му план за Берлин отпреди войната. Вижте какво е бил замислил:

Много от историческите символи на Берлин сведетелстват за изпълнената с обрати история на XX век. Едно мимолетно сравнение с Бранденбургската врата веднага показва какви мегаломански фантазии е имал Адолф Хитлер за световната столица Германия. Илюстрират го умалените модели. Като връх на гигантоманията Хитлер е планирал до Райхстага да бъде издигната сграда с купол, висок 320 метра, като символ и център на неговата власт.

Секретни документи разкриват мащабните проекти на Третия райх (ВИДЕО)

"Основната цел явно е била градът да се превърне в апогеи на диктатурата. Според личните вкусове на Хитлер тук е трябвало да бъдат издигнати монументални сгради за столицата на един великогермански райх", разказва Гернот Шаулински, куратор на изложбата "Митът Германия".

Който иска да научи повече подробности трябва да надникне и под земята. В междинния етаж на една метростанция дружеството "Берлински подземия" показва изложбата "Митът Германия". Тя документира архитектурните идеи, които са нещо средно между визия и престъпления. Любимият архитект на Хитлер Алберт Шпеер е назначен за главен строителен инспектор. Той планира преустройството на Берлин за периода след 1937 година. В основата на проекта са два пресичащи се пищни булеварда. Оста Север-Юг с ширина 120 метра и дължина 6 километра, която тръгва от сградата с купола, трябвало да води до гигантска триумфална арка. Всичко е издържано в стил неокласицизъм, с характерните огромни колони, символизиращи могъщество и власт. В сградата с купола би се побрала дори днешната берлинска телевизионна кула. Е, без антените.

Историкът Томас Уебър с ново разкритие за Хитлер

"Въпросът, който си задават мнозина е дали всичко това изобщо е било реалистично, защото на пръв поглед изглежда като утопия. Мащабите на отделните сгради, размерите на общата площ, която е трябвало да бъде застроена. Но действително всичко, което виждаме в скиците е можело да се построи", казва Гернот Шаулински.

Въздушните кули на диктатора не остават само на хартия. По тях се работи с брутална настойчивост. Концлагеристи в „Заксенхаузен“ произвеждат необходимите строителни материали.

В края на 30-те години Алберт Шпеер ускорява депортацията на берлински евреи, за да се осигурят жилища за гражданите, чиито къщи са разрушени заради проекта. Плановете за строителството са доведени до фаза изпълнение. Един документален филм от онова време ефектно онагледява моделите. Очевидна е алюзията с римската и гръцката античност. Архитектурният език на неокласицизма съответства на идеите на Хитлер за господство над света.

Митовете, легендите и лъжите около Хитлер

По време на войната оригиналният модел на проекта е разрушен. Изложбата представя по сетнешна възстановка, подготвена за филма "Падението, който разказва за последните дни на Хитлер.

От проекта не е изградено почти нищо. Днес за него напомня т.нар. ос Изток-Запад. Днешната улица "17 юни", съществувала и тогава, е била разширена. За целта Албър Шпеер дори премества двете крила на Шарлотенбургската порта. По тротоарите още могат да се видят 800 улични фенера, разработени по проект на Щпеер, чиято светлина трябвало да подчертава пищността на булеварда. Колоната на победата също е надстроена и преместена. Първоначално тя се издигала пред Райхстага, но се налага да отстъпи място за планирания централен параден площад. Обаче и той, и сградата с купола си остават само на хартия. Според плановете тя щяла да се издига тук и да предлага място за 150 000 души.

"Историята е вездесъща тук. Това е главната тема в Берлин. И тази изложба е именно принос към темата. Тя иска да покаже на посетителите на Берлин многообразието на града, което не винаги се забелязва от пръв поглед", смята Шаулински .

НЛО и тайните проекти на Хитлер

По време на Втората световна война. Берлин е тежко разрушен Проектът "Германия" отива в историята. Днес само музеите припомнят за него. И отправят историческо предупреждение.
Deutsche Welle