Рухналият мост Моранди в Генуа
Рухналият мост Моранди в Генуа / БГНЕС
Мостовете са внушителни съоръжения. Ако рухнат, могат обаче да предизвикат драматични катастрофи. Навсякъде по света има остарели и зле подържани конструкции, които понякога могат да костват човешки живот.
 
"Чирахара" в Колумбия

Мостът Чирахара в Колумбия
Мостът „Чирахара“ в Колумбия Gulliver/Getty Images

Мостът Чирахара е трябвало да свързва два тунела. Трагедията се разразява през януари 2018, когато трябва да се свържат двете части на конструкцията. Един от пилоните се срива. Загиват 9 души. Причина за катастрофата се оказва грешка в конструкцията. Близо половин година по-късно мостът в крайна сметка е взривен.
 
"Моранди" в Генуа

Рухналият мост „Моранди“ край Генуа БГНЕС

Мостът "Моранди" в Генуа наскоро частично се срути. Той е построен през 1967 г. по проект на архитекта Рикардо Моранди. Има дължина 1182 метра и централен отвор от 210 метра. Носещите кули се извисяват на 90 метра, а магистралата преминава на около 50 метра над речната долина.

Трагедията край Генуа в снимки – разрушеният мост Моран

 "Студенка" в Чехия
Мостът "Студенка" се срутва на 8 август 2008 година, докато работници тъкмо го санират. В същото време влак пътува към мястото на катастрофата. Машинистът са опитва да спре влака, но вече е късно. Влаковата композиция се врязва в развалините на моста със 120 километра в час. Причината за срутването са най-вероятно дефекти в конструкцията.
 
Мостът над Мисисипи в САЩ

Мостът над Мисисипи в САЩ
Мостът над Мисисипи в САЩ Gulliver/Getty Images

Мостът над река Мисисипи, с дължина 581 метра, е свързвал две части на град Минеаполис. Автомобилите се движат по осемлентова магистрала над реката. Дни преди срутването започва ремонт на моста и за движение остава само една свободна лента. На 1 август 2007 година в най-натоварения автомобилен трафик, мостът се срутва. Загиват 13 души.
 
"Сампонг" в Южна Корея
Молът "Сампонг" в Сеул се срива само за няколко секунди. На 29 юни 1995 година при срутването на сградата загиват над 500 души. Причината за катастрофата е в неспазване на строителните указания и използването на некачествени строителни материали.
 
"Рана-Плаза" в Бангладеш
На 24 април 2013 година рухва осеметажната сграда "Рана Плаза", в която се помещава шивашка фабрика. Загиват 1135 души. Ден преди това в сградата са отрити пукнатини. Полицията забранява достъпа до обекта. Но никой не спазва забраната и така под развалините загиват много текстилни работнички.