Ройтерс: Шуробаджанащината срива ГЕРБ

Ройтерс: Шуробаджанащината срива ГЕРБ
Ройтерс: Шуробаджанащината срива ГЕРБ / Sofia Photo Agency, архив

Най-бедната държава - членка на ЕС България бавно се възстановява от дълбоката рецесия, който намали доходите и увеличи безработицата, нанасяйки удар върху популярността на дясноцентристкото правителство, се казва в коментар на Ройтерс.

Икономическата криза принуди балканската страна да намали разходите и да замрази заплатите на държавните служители и пенсиите, за да овладее фискалния дефицит и да предотврати натиск върху валутния борд. Строгото ограничаване на разходите, отложените реформи и неотдавнашния скандал с подслушването, който предизвика подозрения за шуробаджанащина по високите етажи на властта подкопа подкрепата за правителството на малцинството, но то все още здраво държи властта благодарение на подкрепата на националистическата партия "Атака".

Правителството на премиера Бойко Борисов трябва да покаже резултати в борбата с корупцията и с организираната престъпност, за да запази доверието на ЕС, да спечели доверието на инвеститорите и да си гарантира влизането в Шенгенската зона за свободно движение.

Агенцията отбелязва ключовите политически рискове за България. На първо място Ройтерс посочва запазването на подкрепата за правителството. Подкрепата за партията на Борисов ГЕРБ бавно намаляваше след спечелването на изборите през 2009 г. и понесе допълнителен удар заради политическата шуробаджанащина и увеличаването на цените на хранителните продукти, сривайки се до 26% спрямо 40% на изборите. Според изтеклите в медиите записи от подслушани телефонни разговори Борисов предложил на бирен бос защита от митнически проверки, което според опозиционната Социалистическа партия говори за шуробаджанащина по високите етажи на властта.

Борисов отрече да е извършвал нещо нередно и заяви, че изтеклите записи са резултат от усилията му за скъсване на връзките между корумпираните високопоставени държавни служители и босовете на организираната престъпност. Изборите по-късно тази година за президент, който има предимно церемониални функции, и местните избори предвещават разместване на баланса на силите. Президентът социалист Георги Първанов даде да се разбере, че смята да се завърне в активната политика и анализаторите твърдят, че той може да се окаже популярна фигура, способна да отправи предизвикателство към Борисов, чийто мандат изтича през 2013 г. Според Ройтерс трябва да се наблюдава колко от подкрепата за ГЕРБ ще бъде загубена заради твърденията за шуробаджанащина. Макар че е малко вероятно в краткосрочен план да загуби контрола върху властта, партията може да бъде изправена пред растящо противопоставяне и вотове на недоверие в парламента. Политическата несигурност е малко вероятно да засегне лева, защото той е обвързан с еврото, но може да увеличи разходите по обслужването на суверенния дълг на България и да увеличи лихвите по заемите.

На второ място агенцията посочва борбата с корупцията и престъпността. Корупцията и организираната престъпност продължават да разяждат балканската страна 20 години след падането на комунизма. Шуробаджанащината и необходимостта от даване на подкупи за осигуряване на бизнес сделки са спирачка пред чуждестранните инвеститори и подкопават икономическия растеж.

Германия и Франция призоваха Брюксел да отложи приемането на България и на Румъния в Шенгенската безвизова зона, планирано за март, заради опасенията им за корупция. Издадените неотдавна присъди срещу двама високопоставени представители заради злоупотреба с власт и присвояване на средства са стъпки в правилната посока и София беше похвалена от ЕС, но все още е необходимо да се продължат усилията и корумпирани висши държавни служители да бъдат изпратени в затвора, за да докаже правителството, че е сериозно в намеренията си, отбелязва Ройтерс. Агенцията посочва, че е необходимо да се наблюдава дали правителството ще запази политическата си воля да се справи с корупционните практики. Малко вероятно е това да промени пазарите в краткосрочен план, но изпраща важен сигнал, че става по-лесно да се прави бизнес в България.

На трето място агенцията посочва слабата икономика. Кабинетът прогнозира, че икономиката ще отбележи растеж от 3,6% тази година след като увеличаването на износа я извади от рецесията през второто тримесечие на 2010 г., но растежът все още е по-малък от бума в сектора на недвижимите имоти, което пречи предишната експанзия да се повтори. Кабинетът замрази заплатите и пенсиите и намали министерските разходи с около 20% през 2010 г. и планира да запази подобно ниво на разходи и тази година, за да предотврати ново намаляване на търсенето. Но ако растежът остане анемичен, приходите от данъци ще бъдат по-ниски от очакваното, а разходите за социални помощи вероятно ще са по-високи, което ще обърка плановете на правителството за намаляване наполовина на бюджетния дефицит до 2,5%.

Инфлацията се увеличи до 4,5% на годишна основа в края на 2010 г. спрямо 0,6% през 2009 г. главно заради рязкото покачване на цените на хранителните продукти. Над 120 000 души загубиха работата си през последните две години, а безработицата се увеличи до 9,2% през 2010 г. Над една пета от населението живее с по-малко от 6,50 долара на ден, сочат последните данни от 2008 г. Броят на безработните младежи под 29 години се удвои през последните две години до около една пета. Агенцията посочва, че е необходимо да се наблюдава дали растежът ще съответства на прогнозите на правителството. Това може да увеличи разходите по обслужването на българския дълг и да направи по-трудно проникването на международните пазари. Ройтерс отбелязва, че трябва да се проследи и дали правителството ще отпусне фискалната си политика, за да запази популярността си преди местните и президентските избори през есента.

На последно място агенцията посочва осъществяването на реформите и усвояването на еврофондове. Кабинетът обеща да реформира изцяло неефективната здравна система, но реформата е в застой заради протестите на лекарите във връзка със затварянето на болници и недостатъчното финансиране. Заплахата от масови стачки принуди правителството да смекчи реформирането на пенсионната система и да замрази приватизационната програма. Усвояването на средствата от ЕС се подобри през миналата година, но страната продължава да усвоява само около 10% от 7-те милиарда евро, които трябва да получи до 2013 г., главно заради бавната администрация и липсата на добре изготвени проекти.

Ройтерс отбелязва, че е необходимо да се наблюдава дали България ще осъществи реформите или страхът от изгубване на популярността и от народно недоволство ще отложат реформите. Както и дали правителството ще може да подобри усвояването на средства от европейските фондове. Ако това не бъде направено, е малко вероятно да се промени стойността на активите, но може да се отблъснат инвеститорите, да се забави подобряването на инфраструктурата и да се подкопае възстановяването на икономиката, отбелязва агенцията. /БГНЕС/