На малкия гръцки остров Арки няма магазини, нито пък някакви служби. Даже лекар и връзка с интернет няма. Но островчето си има училище, а единствените ученици в него са братята Христос и Панайотис. Тук ви срещаме с тях:

Братята Христос и Панайотис вървят 30 минути пеша, прекосявайки целия остров, за да стигнат до училището. Всяка сутрин там ги очаква учителката Силия Димитрикополу. Те са единствените й ученици.

остров в Гърция
netinfo

Първият час е писане, граматика, пунктуация. Това е важно най-вече за Христос. Момчето е на 7 години и е във втори клас. Брат му Панайотис е по-голям и би трябвало да учи в гимназия, но тук гимназия няма.

„Тук съм си като у дома с децата, а не като учителка в училище. Отношенията ни са много близки. Всеки ден споделяме чувствата си“, казва Силия.

Тя смята, че е много важно да подготви двамата си ученика за живота отвъд острова. И тъй като всички учебници са съобразени с даденостите на градския делник, Силия с много търпение обяснява на двамата си ученици как човек се вози в автобус или как функционират светофарите. Христос и Панайотис слушат внимателно.

България е обезлюдена с параметрите на катастрофа

„Нямам съученици, но пък си имам братя и сестри. У дома играем заедно, а с малкия ми брат ходим и на училище. Двамата се занимаваме много добре“, казва Панайотис.

Голямото междучасие продължава 20 минути. Тук няма училищен звънец. Силия залага много на игри като баскетбола, защото насърчават работата в екип. Но тук това е невъзможно, защото няма как да се образуват отбори.

„Виждам, че са щастливи и доволни, но от друга страна ме натъжава, че са сами. Знам, че двамата биха са чувствали отлично в едно училище с много съученици“, казва учителката.

Следобедните часове е време за импровизираната родителска среща в дома на двамата братя. 12-годишният Панайотис би трябвало да учи в гимназия, обяснява Силия, но за целта той трябва кораб, който да кара момчето да съседния остров.

За 30-те обитатели на острова единствената връзка с континенталната част на страната е кораб, който идва 4 пъти седмично. Тук няма нито лекар, нито някакви служби. Хората живеят от риболов и овцевъдство. Доходите им са оскъдни.

Младата учителка идва от Атина и е тук само за 1 година.

„Имам усещането, че живея в някаква паралелна Гърция, която е напълно откъсната от градската част на страната. Там изобщо си нямат понятие как оцеляват хората в отдалечените региони, при какви условия живеят и какви препятствия трябва да преодоляват“, казва Силия.

Националисти щурмуваха гръцко училище, обучаващо деца на бежанци (ВИДЕО)

На следващия ден двамата ученици се отправят на екскурзия из острова за часа по география. Правят снимки и географска карта за туристите.
Понякога учителката се учи от учениците си - как се лови риба, например.

Скоро обаче всичко това няма да го има, защото островното училище ще бъде затворено, след като и Христос го напусне. На остров Акри няма по-малки деца от него.
Deutsche Welle