България е обезлюдена с параметрите на катастрофа
България е обезлюдена с параметрите на катастрофа / Thinkstock/Getty Images
България е обезлюдена с параметрите на катастрофа
90676
България е обезлюдена с параметрите на катастрофа
България е обезлюдена с параметрите на катастрофа
  • България е обезлюдена с параметрите на катастрофа
  • България е обезлюдена с параметрите на катастрофа

България е обезлюдена с параметрите на катастрофа. Това обяви пред Дарик заместник-деканът на Геологогеографския факултет на Софийския университет и писател Георги Бърдаров.

По думите му тъкмо задълбочаващата се демографска криза е най-голямата заплаха за страната ни.

Прогноза за 2030-а: България в топ 3 на Европа по топене на населението

"За мен лично най-голямата заплаха за България не са политическите промени и катаклизми, не е икономическият преход, който не е свършил, а е демографската ситуация, тъй като тя е с отложен ефект. Дори сега да тръгнат да се подобряват нещата, тя ще се промени след 15-20 години", добави Бърдаров.

"България има един уникален демографски дисбаланс, който няма аналог. Имаме концентрация на население в осите София-Бургас-Варна и София-Кулата. Оттам нататък имаме малки петна, където има повече младо население. Голяма част от България е тотално обезлюдена и това е с параметрите на катастрофа. Огромни пространства, цели села са тотално обезлюдени, това е апокалиптична гледка, за съжаление", каза още той.

Населението на България се стопило с над 43 000 души за година

Бърдаров коментира и идеята за трайно заселване на мигранти у нас:

"Глобално се случва едно презаселване на Европа с хора от Африка и Азия. Моята прогноза е, че това е бъдещето на Европа, включително и на България. За съжаление, това е един глобален процес, който е много интензивен и мащабен".

"Демографският вакуум се запълва само по 2 начина - или свръхраждаемост, което няма как да очакваме нито в Европа, нито в България, или свръхимиграция. И това многократно се е случвало в историята", допълни той.