Всеизвестен факт е, че образованието у нас не е на много добро ниво. Нека да проверим дали ние сме куци или проблемът се крие някъде другаде.

Най-важното нещо за образованието, разбира се, е информацията. С напредването на цивилизацията информацията е ставала все по-трудна за предаване от поколение на поколение, защото е ставала все повече и повече.

Преди хиляди години нещата в образованието са стояли по коренно различен начин от начина, по който седят сега. Не е имало по 5 училища във всеки квартал. Не е можело да отидеш до близката библиотека и да прочетеш търсената от теб информация. Тогава човешкото познание е било съсредоточено на няколко места и на някои хора им се е налагало да пътуват с месеци само за да стигнат до "близката библиотека".

През вековете образованието е ставало все по-масово и все по-лесно достъпно. По време на индустриалната революция образованието става наистина масово и тогава се заражда това, което сега познаваме като образователна система.

Както и сами се досещате, по време на индустриалната революция образованието е обслужвало нуждите на бизнеса и индустрията. Помислете си, все пак, ако някой дойде от провинцията, не е чувал за математика, физика или химия и не знае чужд език, той няма как да бъде много полезен работник.

За съжаление образованието продължава да бъде една поточна линия, която слага едни и същи знания на всеки различен ученик. А както се досещате, няма двама еднакви човека. Съответно на по-голямата част от хората образованието единствено вреди.

Много хора най-вероятно няма да са съгласни, но ако някой, който е роден да бъде гениален художник, не трябва да бъде изпитван по математика и по физика и да бъде съден по това нещо.

Какво е сбъркано в българското образование
netinfo

Разбира се, всеки трябва да знае да чете и да пише и да смята, колкото да не го лъжат в магазина. Но отвъд това, образованието трябва да помага на човек за нещата от живота. Защото нещата, които са в учебниците, всеки от нас може да провери в интернет за части от секундата. В момента живеем във време, в което информацията е много лесно и общо достъпна.

Зрелостниците с над 10 000 двойки на матурите

Проблемът с образованието е, че ни дава като задължителна информация, която, ако някога ни потрябва, можем да я намерим за не повече от 30 секунди.

Ето един пример. В Европа най-доброто образование е във Финландия. Там децата не учат повече от 3 часа на ден, нямат оценки и домашни. И може би се чудите "Абе как без домашни и оценки, по 3 часа на ден какво правят тия деца там?". Ами тези деца се развиват всяко от тях в сферата, в която то иска да се занимава. По този начин те научават много повече и могат да бъда много по-полезни както на себе си, така и на обществото.

Ученето е много важно, стига да знаете какво да учите и какво да не учите.

Каква е причината за рекордния брой двойки на изпита по математика след 7-и клас

Намерете нещото, което искате да правите. Нещото, което може да се превърне един ден в занаят. И ако го откриете от рано, можете да имате и времето да станете гениални в него. Може би се чудите "как, по дяволите, става това нещо?". Звучи доста трудно, но всъщност е много простичко. Ако правите нещо, изцяло за кеф, без да има нужда някой да ви плаща за него - това е вашата сфера. Развивайте се там и давайте всичко от себе си.

Не оставяйте това, че сте млади да ви кара да мислите по-малко за себе си. Ако от рано откриете какво искате и започнете да се трудите в тази сфера, съвсем спокойно на 15 години, на пример, може да сте толкова гениални, че да сте по-добри в тази сфера от всеки друг жив човек на планетата.

Какво е сбъркано в българското образование
netinfo