/ Thinkstock/Getty Images
Едно време в Техеран масово носеха къси поли, в Кабул имаха прически като на момчетата от Бийтълс, а в турските класни стаи не се виждаха никакви забрадки. Имаше и такива времена. "Преди шериатът да отрови всичко".

Гамал Абдел Насър е видимо развеселен. Така поне го показва едно видео, заснето през 1958 година, в което елегантно облеченият египетски президент разказва пред голяма публика какво му бил казал наскоро лидерът на "Мюсюлманското братство". Думите му били: "Всички жени в Египет трябва да носят забрадки!". "Отвърнах му така: Та това ще ни върне в Средновековието! Твоята дъщеря следва медицина и не носи никаква забрадка, а ти искаш да накарам 10 милиони жени да се забраждат", казва Насър във въпросното видео, а цялата зала се превива от смях.

Млада жена с къса пола стана сензация в Саудитска Арабия (ВИДЕО)

Имало едно време...

Клипът е качен на страницата на една група във Фейсбук, която бе създадена през декември 2017 под името "Преди шериатът да отрови всичко" (Before Sharia Spoiled Everything), разказва германският вестник "Ди Велт" в публикация по темата и пише, че целта на хората, организирани в тази група, е да припомнят за наличието на силно изразени светски тенденции в редица мюсюлмански общества. Както съобщава "Ди Велт", групата се радва на растяща популярност и отбелязва силен приток на нови членове, които постват семейни снимки, изпращат изрезки от вестници и списания, разказват лични спомени - като доказателство за това, че преди голямата вълна на реислямизация западният стил на живот е бил широко разпространен в техните страни.

жена в Саудитска Арабия
Thinkstock/Getty Images

Много от снимките показват ученически класове от селските райони на Турция, където през 30-те години на миналия век не е имало нито едно момиче със забрадка. Или млади жени в Техеран и Кайро, облечени по модата на 1960-те години - с къси поли и разпуснати коси. Други снимки са запечатали семейни тържества, на които почти всеки има пред себе си чаша с вино или бира, а по плажовете младите жени се разхождат разголени. Снимки от Алжир, правени през 1970-те години, показват ученички и ученици, чийто външен вид по нищо не ги отличава от европейските им връстници, разказва „Ди Велт“.

По-нататък изданието ни среща с един от инициаторите на Фейсбук-групата - швейцарския адвокат от турски произход Емра Еркен, който разказва, че е живял в Турция до 1979 година и че дотогава изобщо не бил виждал хиджаб: „В детството си, разбира се, съм виждал традиционните забрадки на жените от селата, но тези мантии, които покриват жената от глава до пети, почти не се срещаха едно време в Турция“, казва Еркен пред "Ди Велт" и обяснява, че създадената от него Фейсбук-група има за цел да обори тезата, според която в мюсюлманския свят секуларизмът е бил разпространен само сред привилегирования градски елит. В тази връзка „Ди Велт“ посочва, че тъкмо през 1979, когато Еркен напуска Турция, в Иран започва Ислямската революция, а в Афганистан - нахлуването на СССР. Малко по-късно в Турция е извършен военен преврат, който довежда до засилване на религиозните тенденции в страната.

Пет забрани за жените в Саудитска Арабия

"По друг начин стоят нещата в Турция"

Който разглежда снимките, поствани във Фейсбук-групата „Преди шериатът да отрови всичко“, неизменно се пита какво ли се е случило с всички тези мъже, жени и деца, които се усмихват от фотографиите, пише "Ди Велт" и отново дава думата на Емра Еркен: „Мнозина избягаха от Афганистан, от Иран емигрираха голям брой светски настроени хора, а тези, които останаха в страната, бяха принудени да се нагодят към новите условия. По друг начин стоят нещата

И още по темата:

Арабката, която захвърли забрадката, шофира сама и очарова с красота (СНИМКИ)

За първи път: Жени на стадиона в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

"Правата вяра" на Саудитска Арабия

Саудитка осъдена на десет удара с камшик за нарушаване на забраната жени да шофират

Обезглавяват ги заради изневяра