В Саудитска Арабия не гледат с добро око на късите поли
В Саудитска Арабия не гледат с добро око на късите поли / Thinkstock/Getty Images
Саудитските власти разследват видеозапис, разпространен в социалните мрежи през уикенда, на който млада жена се разхожда с къса пола из историческа забележителност, предаде Франс прес, като се позова на религиозната полиция в ултраконсервативната страна.
Жените в Саудитска Арабия са задължени да се появяват на обществени места облечени в дълга черна роба, наречена абая - традиционно облекло, което ги покрива от главата до петите.

Пет забрани за жените в Саудитска Арабия

На кадри от видеото млада жена с дълги коси без покривало, облечена с минижуп и къса тениска, и със слънчеви очила, се разхожда из историческата крепост в Ушайкер, село на 200 км северозападно от столицата Рияд.

Властите в провинция Рияд, на чиято територия се намира Ушайкер, наредиха да започне съдебно преследване срещу нарушителката, появила се "в непристойно облекло".
Видеото предизвика остри реакции в социалните мрежи. Някои потребители призоваха жената да бъде изправена пред правосъдието за незачитане на законите на страната. Имаше обаче и такива, които защитиха решението ѝ.

Критики към Мишел Обама, не покрила главата си в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия поддържа един от най-стриктните кодекси за женското облекло в мюсюлманския свят. Там представителките на нежния пол трябва да носят дълги широки роби на публично място. Повечето от тях също така покриват косите и лицата си с черни воали, макар че изключения в това отношение се допускат при посещения на известни личности.
БТА