Правата вяра на Саудитска Арабия
Правата вяра на Саудитска Арабия / ThinkStock/Getty Images

Идеологията на убийците от "Ислямска държава" не се е родила от нищото. Тя е вдъхновена от ултраконсервативния уахабизъм, който е официална религия в Саудитска Арабия. И други "вдъхновения" идват от саудитското кралство.

Омразата към друговерците и един изкривен мироглед, според който ислямът е изложен на опасности и заплахи от най-различно естество - това са централните моменти в идеологията на терористичната организация "Ислямска държава" (ИД). Но не тя е "измислила" този мироглед. Много са паралелите между идеологията на ИД и мирогледа на ултраконсервативния уахабизъм, който е държавна религия в Саудитска Арабия.

Обезглавяват ги заради изневяра

За да открием приликите между двете идеологии, е достатъчно да прегледаме учебниците, които само допреди няколко години формираха нагласите на саудитските ученици. "Всяка религия, различна от исляма, е погрешна", четем в предговора на един от учебниците. Саудитските ученици трябвало да решават и задачи като тази, в която от тях се изисквало да допълнят липсващия текст в следното изречение: "Който си отиде от този свят, без да е приел исляма, отива в...?". Правилният отговор, посочен в учебника, гласи "в ада". Друга задача пък звучи така: "Дайте примери за грешни религии като юдейството, християнството и т.н.".

"Правата вяра означава да мразиш неверниците"

Уроците за по-големите ученици са малко по-сложни. В един от тях се казва: "Вярата не е просто една дума, която човек изговаря. Вярата се състои от език, убеждение и действие". Освен това учебниците разясняват какво означава "права вяра". "Правата вяра означава да мразиш политеистите и неверниците, но да не се отнасяш към тях несправедливо".

Учебникът обаче не дава отговор на въпроса какво означава "да се отнасяш несправедливо". Затова пък има указания как трябва да се държи мюсюлманинът при среща с немюсюлмани. "На мюсюлманина е забранено да бъде верен приятел на човек, който не вярва в Бога и неговия Пророк или се бори срещу исляма".

Посочените примери са от саудитските учебници от 2005 година. Мозъчният тръст Center for Religions Freedom към американската фондация Freedom House е изследвал десетки саудитски учебници. Резултатите от проучването, които бяха публикувани през 2006 година, стигат до следния извод: в часовете по вероучение, както и в други пособия за възпитание на подрастващите, Саудитска Арабия насажда враждебност срещу Запада.

В Саудитска Арабия осъдиха на смърт мъж, отказал се от исляма

Анализаторите от мозъчния тръст подчертават, че отговорността за тази политика носи не друг, а саудитската държава, защото учебниците се издават именно от държавата, а редакторите-имами получават заплатите си от правителството.

Впрочем, подобни изводи се съдържат и в едно изследване, проведено в самата Саудитска Арабия. То е публикувано през декември 2003 година и стига до следното заключение: "Религиознато обучение в саудитското кралство насърчава насилието срещу друговерците и кара учениците да вярват, че за да защитят своята религия, те трябва да потискат другите или дори да ги унищожават физически".

Критики към Мишел Обама, не покрила главата си в Саудитска Арабия

Навремето Саудитска Арабия не реагира на доклада на Freedom House. Но през 2006 година саудитският външен министър обяви, че образователната система на саудитското кралство била основно преработена. Не е ясно обаче доколко това отговаря на истината. През 2012 година американското външно министерство поръча ново проучване на саудитските учебници. Резултатите от това изследване не са публикувани и до днес.

Пари и религия

Саудитска Арабия разпространява своята интерпретация на сунитския ислям и в чужбина. Бивш американски посланик в Саудитска Арабия изчислява, че през последния четвърт век страната е инвестирала най-малко 87 милиарда долара в религиозна пропаганда. Парите отиват за изграждане на джамии и други религиозни институции. С тези пари се обучават имами, финансират се издателства и се печатат уахабитски книги.

Голяма част от тези пари се вливат в икономически слаби, но гъсто населени ислямски държави в Южна и Югоизточна Азия - Пакистан, Индонезия, Филипините, Малайзия. Уахабизмът се пропагандира и в части от Африка. За много от живеещите там хора саудитските институции са единствената възможност за училищно обучение. Там те се учат да четат и пишат, като същевременно изучават и идеологията на уахабизма. На Запад също съществуват финансирани от Саудитска Арабия институции.

"Милиони долари и тонове оръжия"

Идеологическата близост между Саудитска Арабия и "Ислямска държава" се изразява и в конкретна финансова помощ. Но е трудно да се изчисли какви суми се вливат в структурите на ИД. Причината: парите се превеждат чрез т.нар. "хавала" - неформална система за транзакции, при която преводите се извършват не през официални банкови сметки, а чрез доверени лица. Не е ясно също така до каква степен Саудитска Арабия подкрепя директно или косвено терористите от "Ислямска държава".

Жени, арестувани за шофиране в Саудитска Арабия, са изправени пред съд за терористи

През есента на 2014 година американският вицепрезидент Джо Байдън разкритикува остро някои от съюзниците на САЩ в борбата срещу ИД. Той назова конкретно Турция, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. "Те бяха твърдо решени да свалят Асад и да водят сунитско-шиитска война. И затова заляха със стотици милиони долари и хиляди тонове оръжия всеки, който искаше да се бори срещу Асад. Така те финансираха и хора от Ал Нусра и Ал Кайда, както и екстремистки елементи от всички части на света", заяви Байдън.

"Терористите са най-големият враг на исляма"

Междувременно Саудитска Арабия се дистанцира от терора на ИД. През август 2014 година Великият мюфтия на саудитското кралство заяви, че екстремистките идеи нямат нищо общо с ислямската религия. "А техните проводници са най-големият враг на исляма", каза още той.

В Саудитска Арабия търсят палачи

В книгата си "Капанът на ИД" френският ислямовед Пиер-Жан Луизар пише, че "днес Саудитска Арабия оценява като терористични някои феномени, които само допреди няколко години или дори месеци смяташе за опора на уахабизма в региона. "Изглежда саудитският режим се е разделил за рекордно кратко време с някои обвързаности, които легитимираха неговата политическа система. Една система, която хем изнасяше уахабитската идеология, хем се подчиняваше на американските интереси, и така създаваше политически противоположности, свойствени за съвсем малко режими на този свят".