В Саудитска Арабия търсят палачи
В Саудитска Арабия търсят палачи / Thinkstock/Getty Images

Правителството на Саудитска Арабия публикува днес обява за наемане на осем палачи, които трябва да екзекутират чрез обезглавяване големият брой осъдени на смърт в кралството, предаде Франс прес.

За работата не се изисква специална квалификация или опит. Функциите на палачите ще бъде да "екзекутират осъдените на смърт", пише в офертата на сайта на Министерството на
обществените услуги. Освен това те ще извършват "ампутации" на осъдените за кражби.

Обявата за новите работни места съвпада с увеличаването на екзекуциите в кралството. Убийството, изнасилването, вероотстъпничеството, въоръженият грабеж и наркотрафикът се
наказват с екзекуция според практикуваната стриктна версия на шариата. От началото на годината в кралството са екзекутирани 84 души, а за цялата минала година бяха екзекутирани 87 души.

През март правозащитната организация "Амнести интернешънъл" изрази притеснение от броя на обезглавяванията за наркотрафик в Саудитска Арабия, отбелязвайки, че над половината екзекутирани от началото на годината са били осъдени по такива обвинения.
През септември 2014 г. работещ за ООН независим експерт изрази безпокойство от протичането на съдебните процедури в Саудитска Арабия и призова за мораториум върху екзекуциите.

В годишният доклад на "Амнести интернешънъл" за 2014 г. Саудитска Арабия е в топ 5 на страните, екзекутиращи най-голям брой хора.

Източник: БТА