сватба
сватба / Thinkstock/Getty Images
Ушан и Юепу са две селища в източната част на Китай, разделени от река, широка едва 1 метър. Тяхното съперничество датирало от поне три века, докато на него не сложила край любовна история, предаде Франс прес.

Ушан и Юепу в провинция Фуцзян са с общо 7500 жители. В двете селища битува странна традиция - забранени са браковете с жител или жителка, която живее от другата страна на реката.

Тайните на сватбените тържества

"Никой не си спомня откога датира тази забрана за сватби, знае се само, че преди около 300 години е имало борба за правото да се ползва вода от реката", разказа секретарят на Китайската комунистническа партия в Ушан Ван Хундун. Противопоставянето донесло след себе си прокоба - бракът с жител/жителка от другото селище носи нещастие.

Защо счупеното огледало носи 7 години нещастна любов?

"Борба имаше и преди около 40 години във връзка с гробище. Впоследствие напрежението спадна, особено през последните 10 години. Построихме заедно завод за производство на обувки и взаимоотношенията сред младежта в двете селища бяха много добри", допълни Хундун. Забраната обаче останала, докато момиче от Юепу не се влюбило в момче от Ушан преди около три години.

Защо се смята за лоша поличба минаването под стълба?

"Семействата им се противопоставиха на сватбата заради прокобата. Старите хора действително вярваха в нея", поясни Хундун. За да избягнат лошата съдба, младоженците трябвало да напуснат Фуцзян и да се установят в друга провинция.

През 2015 г. младата двойка се върнала по родните места, за да чества сватбата си в дома на младоженеца. Семейството на младоженката обаче не присъствало на честването. Когато по-късно младоженката родила две прекрасни момчета, жителите на двете селища в края на краищата престанали да вярват в прокобата.

Тайната на числото 12
БТА