Тайните на сватбените тържества

Тайните на сватбените тържества
Тайните на сватбените тържества / Thinkstock/Getty Images

В разгара на летния сезон на сватбите нова книга разкрива всичко, което трябва да знаете за сватбените тържества - от пищните церемонии до любопитните суеверия, съобщава британският в. "Дейли Експрес".

Хвърлянето на жартиера

Хвърлянето на жартиера произтича от ритуалите от XIV век в Англия, когато някои хора смятали, че притежаването на част от роклята на булката предвещава добър късмет. Веднага щом свършела церемонията, неженените гости започвали да разкъсват роклята на парчета. За да ги отблъсне, булката хвърляла жартиера си към тълпата.

Биенето на камбани

Келтите вярвали, че звънът на камбаните на сватбата на фона на общата какофония осуетява намерението на злите духове да навредят на булката и младоженеца. Майката природа била за тях източник на мистерии и ужас, така че те отблъсквали непредсказуемата опасност по единствения възможен за тях начин - като крещели и вдигали възможно най-голям шум. Камбаните също така напомнят на склонните към закъснение гости да пристигат в църквата навреме. Сега, когато гражданските церемонии се увеличават, радостното биене на камбаните става все по-голяма рядкост.

Шаферките

Докато ролята на главната шаферка е да дава морална и практическа подкрепа на булката в избора на сватбена рокля, уреждането на моминското парти и да оказва помощ в големия й ден, в Средновековието шаферките трябвало да работят с шаферите на младоженеца, за да защитават двойката. Те се обличали в рокли, подобни на тази на булката, за да объркат злите духове, които можело да имат причина да саботират церемонията.

Освен това шаферките придружавали младоженеца до църквата, а шаферите отвеждали булката до олтара. С течение на времето, когато насилието в обществото намалява, ролите се променят, за да станат такива, каквито ги познаваме днес.

Подаръците за гостите

Наречени бонбониере (захарни лакомства) в Италия, тези подаръци първоначално били под формата на пет захарни бадема, оцветени в бяло като за сватба. Първият бил за здраве, вторият - за богатство, третият - за дълъг живот, четвъртият - за щастие, а петият - за плодовитост. Обикновено те били давани в сатенена торбичка, привързана с панделка, за да си отива с цветовете на роклите на шаферките.

Суеверията

Всичко свързано с огън и пещ било асоциирано с късмет. Това вярване идва от първичните нужди от храна и топлина. Тъй като коминочистачът прекарва живота си близо до огнището, се смята, че той носи късмет и докосвайки го, то се предава и върху нас. Съвременната традиция коминочистач да се появява на сватби започва преди близо 250 години.

Историята разказва, че крал Джордж III пътувал в каляската си, когато лаещо куче подплашило конете му и те се изправили на задните си крака. Случайно по пътя минавал коминочистач, който успокоил животните и ги укротил. След това, без да иска някаква благодарност или награда, той продължил весело по пътя си. Кралят бил дълбоко трогнат и след известно време, когато една от шестте му дъщери се готвела за сватба, той изпратил придворни да търсят коминочистача.

Когато го открили, му предали покана да присъства на сватбата, защото се смятало, че ще донесе късмет със себе си. Оттогава много двойки последвали странния пример на монарха, включително кралица Елизабет II и принц Филип.

Тайните на сватбените тържества
netinfo
Добри и лоши поличби

Смята се за нещастие, ако булката се види в огледалото в пълни сватбени одежди, тъй като така оставя част от себе си в отражението. Смята се за лоша поличба и ако часовникът на църквата удари по време на церемонията. А ако по време на сватбата се извие гръмотевична буря, двойката ще остане без деца.

Традиции

В Хонконг до ден-днешен съпругите могат да убиват неверния си съпруг, ако използват само голи ръце.

В американския щат Монтана се смята за углавно престъпление съпругата да отваря пощата на съпруга. Освен това е незаконно жените да ходят за риба сами в неделя, а за неомъжените жени това е напълно забранено.

Чехите не използват конфети, те хвърлят грахови зърна.

В части от Африка хората хвърлят царевични зърна.

Френската традиция, която все още се спазва в някои отдалечени области, изисква булката да настъпи яйце преди да прекрачи прага на новия си дом.

Преди години в Йоркшир, когато булката посещавала дома на родителите си, през прозореца била хвърляна чиния. Ако тя се счупела, животът с новия й съпруг изглеждал розов. Ако останела непокътната, се очертавало мрачно бъдеще за нея.

Най-пищните сватби в света

Когато Доналд Тръмп се жени за третата си съпруга Мелания Кнаус през 2005 година, приемът е организиран в клуб Мар-а-Лаго в Палм бийч, щата Флорида. 45 главни готвачи участват в приготовленията за тържеството и създават 90-килограмова сватбена торта. Мястото на сватбеното тържество е украсено с 10 000 цветя, а роклята на булката тежи 27 кг и е обсипана с 1500 изкуствени диаманта.

Година по-рано стоманеният барон Лакшми Митал пръсва 36 милиона паунда, когато дъщеря му Ваниша се жени за банкера Амит Бхатиа. Само виното струвало 900 000 паунда, а сватбеното тържество продължило пет дни в Париж, след което се преместило във Версай. Всички 1000 гости били настанени в петзвездни хотели.

Но според Книгата на рекордите на Гинес най-екстравагантна в света е сватбата през 1981 година на дубайския лидер шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум. За да побере всички 20 000 гости, той построил стадион и похарчил общо 60 милиона паунда за седемдневните тържества.

Най-дългите шлейфове и була

Най-дългото було в света е създадено от тюл, дълъг 2,8 км и поръбен с коприна с дължина 9,6 км. То е носено от Елена де Ангелис на сватбата й с Касал ди Принсипе край Неапол, Италия, през септември 2011 година. Но според Книгата на рекордите на Гинес най-дългият шлейф е създаден от румънската модна къща Андрее Салон и е показан на сватбено изложение в Букурещ през март 2012 година. Той беше дълъг 2,9 км и за направата му са използвани 4700 м тафта, 5,5 метра шантилска дантела, 45 метра подплата, 1,857 игли и 150 макари с конци.(БГНЕС)