Защо се смята за лоша поличба минаването под стълба?
Защо се смята за лоша поличба минаването под стълба? / Thinkstock/Getty Images

Защо се смята за лоша поличба минаването под стълба? Твърди се още, че човек нямало да порасне, ако мине под стълба.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Веднага уточняваме, че между лошата поличба и порастването има пряка връзка. Като те сполети нещо лошо, например простиш се с живота си, порастването става малко трудно. От друга страна, да не пораснеш не е чак толкова лоша поличба. Вижте Мадона, например. И все пак, каква е тайната на стълбата? Стълби има от как свят светува и няма нужда ние да ви го обясняваме. Вие си го знаете. Сравнително просто изобретение е това и дори не е съвсем ясно, кой пръв се е сетил за него. Триъгълната стълба обаче е от Средновековието. Сещате ли се за коя говорим? Тази, бояджийската. Всъщност суеверието се отнася именно за нея, не за останалите. Вие, като се качвате по стълбище, неизменно минавате под някакви други стълби, което значи, че сме постоянно обречени. Беше ключово да уточним за коя стълба точно иде реч.

Съществува една теория, в която е замесено християнството. Стълбата е триъгълник, а дори да не е от този вид, пак формира триъгълник, когато се допре до стена. А троицата е свещена за християнството, а и не само. Минаването през такъв триъгълник носи риска да нарушиш това триединство. Но и на нас това ни звучи твърде измислено. Ще го нарушиш това триединство, като минеш под стълбата? Ако така се нарушаваше триединство... Има обаче друга теория, потвърдена от една архаична публикация в лондонската преса от 1891 година. Не ни питайте колко ровене ни коства, за да стигнем до публикация в лондонската преса от 1891 година. Внимание! Ще говорим за нещо страховито - за обесването. Бесенето е вид смъртно наказание, но едва от средните векове. Преди това е имало други, по-предпочитани начини за умъртвяване.

През Средновековието обаче именно този метод се е наложил. Особеното е, че това нововъведение съвпада приблизително и с измислянето на бояджийската стълба. Ето как ранните бесилки са приличали на разпъната стълба, а в доста от случаите са били и истински стълби. Просто стълбата е имала две предназначения - да се катери по нея човек и да върши някаква работа, или да застане отдолу и да свърши с всички работи веднъж завинаги. Оттам хората започнали да имат двойствено отношение към този уред. Катеренето е добре, стоенето отдолу обаче е лошо, защото се създава алюзия с осъдения. И се е смятало, че духът на обесения остава под стълбата. А дори да не остава, минавайки под стълбата, сякаш си просиш и ти да бъдеш наказана по този начин. Оттам идва суеверието. Не минаваш под стълба, за да не се блъснеш в духа на някой обесен под тази стълба.

Днес, слава богу, на бояджийски стълби никой не бива обесен, така че спокойно можете да си минавате под тях. Но по-добре си се качвайте върху тях и си боядисвайте, докато времето навън все още го позволява.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук