Какво очаква света, след като US свещеници изгориха Корана?
Какво очаква света, след като US свещеници изгориха Корана? / netinfo

Какво очаква света, след като американски свещеници изгориха Корана? - този въпрос задава московският вестник "Комсомолская правда".

Въпреки че пасторът Тери Джоунс от Флорида се вслуша в мнението на видни личности от цял свят и отмени планираната шумна акция за разправа със свещената книга на мюсюлманите, два Корана все пак бяха демонстративно изгорени от други духовници в щата Тенеси, припомня изданието.

"Отявлени екстремисти" нарича тези осквернители на Корана руският политолог Сергей Марков, депутат от Държавната дума, цитиран в статията.

Експертът очаква в отговор на тази акция да бъдат "изгорени може би едно-две посолства на САЩ, да нарасне потокът от доброволци към радикалните отряди на ислямистите, които атакуват американските военни в Ирак, Афганистан и други държави". "Америка ще се наложи да плати с десетки или дори стотици животи. Това обаче няма принципно да промени положението", добавя Марков.

Изостря се сблъсъкът между две идеологии - радикалния либерализъм, начело с демократичните САЩ като негов знаменосец и радикалния политически ислям, констатира Александър Владимиров от ръководството на руската Колегия на военните експерти.

"Където и да стъпят "войниците на демокрацията", там веднага се засилва тероризмът. Пример са Косово, Ирак, Афганистан. Около всеки подобен район на насилствена американска демократизация неизбежно израства ислямски боен лагер. Изгарянето на Корана само наля още масло в огъня", коментира генерал-майор Владимиров, който нарича акцията "идиотизъм и варварство".

Изгарянето на Корана е сблъсък между цивилизациите, който все повече се изостря. Борбата придобива въоръжени форми и нейният фронт ще минава не само през бойните позиции в Афганистан или Ирак, но и през хорските души. Става дума предимно за мюсюлманите, дори тези от благополучните европейски държави, подчертава генерал-полковник Леонид Ивашов, президент на руската Академия за геополитически проблеми.

Антиислямската политика на САЩ неизбежно ще сплоти мюсюлманския свят, който ще се бори за идеите си с всички достъпни средства. Включително с оръжие. Не бива да изключваме засилване на мюсюлманския екстремизъм или на въоръжения тероризъм, предупреждава анализаторът.

Налага се впечатлението, че Западът и Изтокът вървят по тъй различни пътища, че престават не само да се разбират взаимно, но дори да се чуват един друг. За да забавят взаимното си отблъскване, Западът и Изтокът трябва да усетят страх пред възможното си бъдеще - тогава хората грижовно ще пазят мира, дори да е лош мир. За да няма война, коментира "Комсомолская правда". (БТА)

Какво очаква света след като US свещеници изгориха Корана
netinfo