Експерти: Путин предава властта на Медведев в церемония - символ на двувластие
Експерти: Путин предава властта на Медведев в церемония - символ на двувластие / снимкa: БГНЕС

Днешният руски държавен глава Владимир Путин пръв ще се появи и пръв ще произнесе слово на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент Дмитрий Медведев на 7 май, пише московският вестник "Ведомости". Изданието се позовава на източник от кремълската администрация, според когото предстои Путин да произнесе "тържествена и политическа реч", а Медведев ще говори едва след него. Церемонията цели да покаже, че в Русия има двувластие, обясняват експерти, цитирани в изданието. В Русия действа мощен "кремълски фактор" - главният е онзи, който е президент, и той работи в полза на Медведев.

Тъкмо затова се наложи Путин да оглави партията на властта "Единна Русия", отбелязва пред "Ведомости" руски политолог. Церемонията ще започне в 12.00 ч. московско време в Големия кремълски дворец. Поканени са почти 2000 души - министри, депутати, сенатори, религиозни и обществени дейци, губернатори. Дмитрий Медведев ще се закълне да спазва конституцията на Русия с ръка върху специален екземпляр от основния закон, а председателят на конституционния съд Валерий Зоркин ще обяви, че новият президент е встъпил в длъжност. Под звуците на руския химн над купола на президентската резиденция в Кремъл ще бъде вдигнат щандартът на руския държавен глава. След речите на Путин и Медведев ще прозвучи салют от 30 топовни залпа. Двамата ще приемат строя на президентския полк. Патриархът на Руската православна църква Алексий Втори ще отслужи молебен в Благовещенската катедрала в Кремъл. След това участниците в церемонията ще присъстват на тържествен прием заедно с гостите от чужбина, информира "Ведомости". Още преди президентските избори политолозите, близки до Кремъл, сякаш по команда взеха да разискват дали идването на Медведев ще означава "размразяване" в Русия и либерализация на нейния политически курс, пише в коментар "Время новостей". Вестникът обобщава техните "еднозначни и май предварително формулирани изводи": ще има приемственост на курса, а не "размразяване", а "либералността" на Медведев, която радва Запада и тесен кръг от руски интелигенти и либерали, е само привидна.

Някои се изказваха дори по-ярко, наричайки Путин "старшия цар", а Медведев съответно - "младшия". Общо взето, не всеки би открил в тези изказвания сериозни смислови различия от трактовката на американския ветеран Джон Маккейн, който направо нарече Медведев "марионетка на Путин", отбелязва "Время новостей". Западните медии обсъждат как ще се отрази смяната на властта в Русия върху местния инвестиционен климат, изтъква бизнесизданието "РБК дейли". Медведев може би ще подкрепя либерализацията в Русия и в страната отново ще потече река от западни инвестиции, цитира вестникът прогноза на германския "Велт". "Той може би ще изненада Запада. Може би пие уиски, а не водка", гадае берлинският всекидневник, и в общи черти определя ситуацията в Русия като нестабилна, посочва "РБК дейли". На първо време новият президент ще се нуждае от право на грешка и един силен премиер ще е добре дошъл за него, смята говорил пред вестника московски аналитик във връзка с очакванията Путин да стане министър-председател на Русия. Според експерта в бъдеще Медведев ще "придобие политическа смелост" и вместо да избира между водката и уискито, ще измисли свой собствен коктейл. В него няма да има "съветски предразсъдъци и влияние на специалните служби върху икономиката", уточнява аналитикът пред "РБК дейли".