/ / iStock/Getty Images
Признайте си - чукали сте на дърво в опит да държите далеч евентуална злина, за която сте си помислили или дори споменали на глас. Но питали ли сте се защо ако искаме нещо да не ни ни се случи, а сме го споменали, казваме "да чукна на дърво, да не ме стига".

Най-шантавите суеверия в Италия

Чукането на дърво всъщност е европейска практика, при това западноевропейска. Не е тукашна, донесли са ни я, но не се знае кога и как. А ето и двете „дяволски“ добри теории за чукането на дърво:

Обяснение 1: Чукането на дърво е свързано с дявола

Едно от популярните обяснения на чукането на дърво е свързано с дявола. Чукаш на дърво, за да създадеш шум, за да не те чуе дяволът и да ти осуети плановете. Понеже той дебне и гледа да ти се намеси в нещата и да те прецака. Но дяволът не чува като почукаш.
Още от прастари времена чукането на дърво е най-лесният естествен шум, с който можеш да заглушиш разговор, така че като вземем прастарото суеверие да се пазиш от лоши духове, смесиш го с малко дяволски приказки, уж по християнска линия, и ето ви възможно обяснение №1.

Обяснение 2: Чукането на дърво и дървесните нимфи

Друг евентуален вариант е свързан с вярванията за изгонване на дървесните нимфи, понеже те също имат навика да объркват плановете на хората. Тези нимфи живеят в дърветата и когато искаш да споделиш нещо важно тропаш по дървото, нимфите излитат, понеже те са страхливи гадинки и така не ти чуват плановете, следователно не могат да ги осуетят. Дяволите и нимфите лесно се смесват в с народните вярвания, така че това обяснение по-скоро подкрепя първото, а не е някакво различно.

Вижте още любопитни въпроси и техните отговори:

Наистина ли дяволът има рога, копита и опашка?

Коварни и опасни ли са хората със зелени очи?

Имате ли цип на дрехите? Вижте го внимателно, пише ли YKK?

Защо ислямът обещава на мъжете точно 72 девици в рая?

Защо женските гърди изглеждат различно от мъжките?
Pitanka