/ Thinkstock/Getty Images
Забелязвали ли сте, че на повечето ципове има надпис YKK? А питали ли сте се какво означава това?

Ципът е патентован през 1851 година от Илайъс Хол, който е изобретил преди това шевната машина. Може би поради тази причина той изобщо не разработва своя патент.

Защо на джинсите у нас се казва дънки?

И 42 години по-късно Уиткомб Джъдсън, също изобретател, усъвършенства патента на Хол, прави го по-сложен и така се родил съвременният цип през 1913 година. После започват разни доизкусурявания, с цел циповете да стават с повече елементи на единица площ, понеже първите ципове били малко едрички.
Тази история е интересна, но къде остана съкращението, някакъв код ли е, какво е? Може да не ви се вярва, но по едно време 90% от циповете идват от едно и също място - Япония и компанията „Йошида Кабушики Каиша" (YKK).

Разкриха на каква възраст трябва да спрем да носим дънки

Тя е създадена през 1934 година, но след войната японските ципопроизводители влагат такова усърдие, че произвеждат 7 млн. ципа дневно, в 427 цвята, което си е новина, че има толкова цветове изобщо, в 109 дъщерни компании с близо 50 000 служители. Разбирате, че хората са произвели толкова много качествени ципове, че буквално са наводнили конкуренцията.

ВИЖТЕ НАЙ-ОТКАЧЕНИТЕ РОКЛИ НА MET GALA ПРЕЗ ГОДИНИТЕ (СНИМКИ)

Ето как шансът да имате цип с надпис YKK е огромен. Разбира се, конкуренция има. А най-голямата идва от Китай, които са твърдо решени да победят рано или късно. Забавното е че днес 80 % от всички ципове се правят в Китай, но във фабрики на японската компания. Така че едно е сигурно - ципът ви е азиатски.

Разяснихме странния надпис на ципа ви. Сега е време да го закопчавате и да продължавате нататък wink

Вижте още любопитни въпроси и техните отговори:

За какво служи малкото джобче на дънките?

Наистина ли дяволът има рога, копита и опашка?

Защо ислямът обещава на мъжете точно 72 девици в рая?

Защо женските гърди изглеждат различно от мъжките?

Коварни и опасни ли са хората със зелени очи?

Откъде идва и какво настина означава "диван чапраз"?


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Pitanka